Slovensko komorno glasbeno gledališče / Katja Konvalinka, 21. 1. 2019

Nagrada Sama Smerkolja za tenorista Matjaža Stopinška

Slovensko komorno glasbeno gledališče bo podelilo že 11. nagrado Sama Smerkolja – edino slovensko nagrado za operne pevce. Nagrajenec za leto 2018 je tenorist Matjaž Stopinšek.
:
:

Matjaž Stopinšek / Foto: Colleen Holmes

O nagrajencu je odločila strokovna komisija v sestavi: Simon Dvoršak (predsednik), Simon Robinson, Vlatka Oršanić, dr. Henrik Neubauer in Andrej Debevec.

Matjaž Stopinšek je solo petje je študiral na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je leta 2003 z odliko magistriral in prejel nagrado Univerze. Že med študijskim časom sodeloval z Mestnim gledališčem Leoben in Združenjem glasbenikov avstrijske Štajerske.

Redno sodeluje s SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Maribor, kjer je upodobil mnoge operne in operetne vloge. Pogosto nastopa tudi na tujih odrih, sodeloval je z gledališčem Bühne Baden, gledališčem Festspielhaus St. Pölten, opernima hišama v Winterthuru v Švici in Boznu na južnem Tirolskem ter se udeležil festivala Lehar v Bad Ischlu. Kot solist je sodeloval pri izvedbi mnogih vokalno-inštrumentalnih del v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem, Siriji, na Madžarskem in Sloveniji kot tudi večerov samospevov skladateljev različnih glasbenih obdobij.

Leta 2010 je debitiral z Münchenskimi simfoniki v Münchnu, kjer je izvajal dela italijanskih skladateljev.  Leta 2017 se je na povabilo orkestra Salute to Vienna pričelo redno sodelovanje izvedb novoletnih koncertov v Združenih državah Amerike v znamenitih koncertnih dvoranah kot so Boston Symphony Hall, Veterans Memorial Auditorium v Providencu, Adrienne Arsht Center for the Performing Arts v Miamiju, Kravis Center for the Performing Arts v West Palm Beachu ...

Slovensko komorno glasbeno gledališče nagrado vsako leto podeli vsestranskemu opernemu umetniku, pevcu in igralcu ter na ta način ohranja zavest o vrednotah naše pretekle in sedanje slovenske operne glasbene kulture.

Nagrado so doslej prejeli:  Andrej Debevec (2008), Robert Vrčon (2009), Rebeka Radovan (2010), Mirjam Kalin (2011), Vlatka Oršanić (2012), Janez Lotrič (2013), Marko Kobal (2014), Andreja Zakonjšek Krt (2015), Marcos Fink (2016), Branko Robinšak (2017).

Podelitev nagrade bo 29. 1. 2019 ob 20.00 v Rdeči dvorani Magistrata.

Matjaž Stopinšek, Nagrada Sama Smerkolja