Katja Konvalinka, 20. 1. 2020

Dobitnica nagrade Sama Smerkolja za leto 2020 je mezzosopranistka Božena Glavak

Slovensko komorno glasbeno gledališče bo 30. januarja 2020 v Rdeči dvorani magistrata podelilo 12. Nagrado Sama Smerkolja, edino nagrado za operne pevce pri nas. Letošnja prejemnica je Božena Glavak. O nagrajenki je odločila strokovna komisija v sestavi: Simon Dvoršak (predsednik), Simon Robinson, Vlatka Oršanić, dr. Henrik Neubauer in Andrej Debevec.

Foto: Arhiv Slovensko komorno glasbeno gledališče

Božena Glavak je bila več kot 30 let redna članica SNG Opera in balet Ljubljana: 1. septembra 1952 se je zaposlila kot članica opernega zbora, 1. oktobra 1955 pa kot operna solistka. Postala je prvakinja ljubljanske Opere, na njenem odru pa je pela tudi še po upokojitvi 31. decembra 1983. Na svoji izjemni, več kot petdesetletni profesionalni umetniški poti je z okrog 2600 nastopi poustvarila prek devetdeset glavnih in nosilnih vlog ter okoli 30 stranskih oziroma manjših opernih vlog. Predstavila se je tudi v mnogih oratorijih in samospevih. Obvladovala je najzahtevnejše mezzosopranske vloge in s svojim prodornim in izraznim glasom izjemnega tonskega obsega navduševala tako občinstvo kot kritike.

Veliko je nastopala tudi v tujini: vsepovsod po nekdanji Jugoslaviji, v Italiji, Franciji, Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, v Luksemburgu, Belgiji, Švici, na Češkem in Slovaškem, v Rusiji in Ukrajini. Prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman je maja 1998 Boženo Glavak odlikoval z redom Danice hrvatske z likom Marka Marulića za zasluge na področju kulture. Prvi slovenski predsednik Milan Kučan pa jo je decembra 2000 odlikoval s častnim znakom svobode Republike Slovenije za življenjsko delo na področju operne poustvarjalnosti. V utemeljitvi za visoko odlikovanje je bilo med drugim zapisano, da je gospa Glavak obdarjena s »srečno kombinacijo pevskih, muzikalnih in igralskih kvalitet«.

Božena Glavak je s svojimi vrhunskimi umetniškimi poustvaritvami in s svojim celotnim življenjskim opusom trajno obogatila slovensko operno in glasbeno zakladnico ter tudi mednarodni operni prostor. Tako kot že celo življenje še vedno strastno ljubi opero in ostaja zvesta obiskovalka mnogih glasbeno-gledaliških predstav, svoje bogate izkušnje pa z navdušenjem predaja številnim mladim umetniškim kolegom.

Na skupščini Slovenskega komornega glasbenega gledališča, 27. marca 2008, so sprejeli Pravilnik o podeljevanju strokovne nagrade našega gledališča za umetniške dosežke slovenskih opernih pevcev, posebej na področju komorne opere in jo poimenovali po baritonistu Samu Smerkolju, ki je bil med slovenskimi opernimi prvaki ne samo odličen pevec, ampak prav tako dober in inteligenten igralec. Dvakrat je dobil Prešernovo nagrado in bil eden redkih odličnih solistov ljubljanske Opere, ki je ostal zvest domačemu odru.

Z ustanovitvijo in podeljevanjem nagrade Sama Smerkolja želijo v Slovenskem komornem glasbenem gledališču dati vsako leto priznanje vsestranskemu opernemu umetniku, pevcu in igralcu ter med opernimi umetniki v Sloveniji ohranjati zavest o vrednotah naše pretekle in sedanje slovenske operne glasbene kulture. Leta 2018 je nagrado prejel Matjaž Stopinšek.

Božena Glavak, Nagrada Sama Smerkolja

Slovensko komorno glasbeno gledališče / Katja Konvalinka, 21. 1. 2019
Nagrada Sama Smerkolja za tenorista Matjaža Stopinška
Slovensko komorno glasbeno gledališče / Katja Konvalinka, 21. 1. 2019
Nagrada Sama Smerkolja za tenorista Matjaža Stopinška