STA, 15. 9. 2017

SLG Celje v novo sezono s premiero komične drame Ljubi moj

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje si bo danes zvečer ob 19.30 mogoče ogledati premiero komične drame irske avtorice Elaine Murphy Ljubi moj v režiji Andreja Jusa. S to prvo slovensko uprizoritvijo se v celjskem gledališču začenja tudi nova sezona 2017/2018. Premiera bo na malem odru.
Foto: Uroš Hočevar, SLG Celje
Foto: Uroš Hočevar, SLG Celje
Foto: Uroš Hočevar, SLG Celje

Ljubezen in smrt, osamljenost, zapuščenost, staranje, težavno ter nezaželeno materinstvo, to so življenjske teme, s katerimi se v predstavi, v kateri se prepletajo povezani monologi, srečujejo tri ženske iste družine - babica Roza, hči Lidija in vnukinja Neli. Babica Roza skrbi za moža, ki ga je zadela kap, sooča se z osamljenostjo, utrujenostjo in občutkom zapuščenosti. Njena hči Lidija že več let ni videla svojega moža in se prav tako počuti osamljeno in depresivno, poleg tega s hčerjo težko komunicirata in med njima ni pristnega odnosa. Njena hči Neli v prostem času žurira, pije, se drogira in zgublja čas s svojim neresnim fantom, vendar potem nepričakovano ugotovi, da je noseča.

Po navedbah gledališča gre za živahno, duhovito in ganljivo osebnoizpovedno zgodbo o tem, kako ženske doživljajo čustveno krizo, se soočajo s svojimi težavami in osamljenostjo, ki jo občutijo ob odsotnosti svojih moških. Nekaj upanja jim prinese šele rojstvo fantka po imenu Ljubomir, ki je njihov ljubi, njihov zaklad, ki ženske treh generacij spet poveže med seboj.

V glavnih vlogah nastopajo Liza Marija Grašič k.g., Barbara Medvešček in Anica Kumer k.g., pri ustvarjanju predstave pa sta sodelovali še dramaturginja Tatjana Doma in kostumografinja Sara Smrajc Žnidarčič. Avtor glasbe je Branko Rožman, prevajalka pa Tina Mahkota.

Drama Ljubi moj (Little Gem) je bila prvič uprizorjena na festivalu Fringe v Dublinu septembra 2008. Na vseh festivalskih ponovitvah je bil razprodana, na festivalu pa je tudi zmagala. Istega leta je bila tudi uspešnica edinburškega festivala Fringe, prejela pa je še nekaj drugih nagrad. Avtorica Elaine Murphy je svojo igro opisala kot zmešnjavo vseh žensk, ki jih je osebno srečala: delavnih, ne pretirano bogatih ne revnih, ki se "prebijajo".

Povezani dogodki

Tatjana Doma, 15. 9. 2017
Ženske družinske zgodbe