Slovenski gledališki muzej, 6. 3. 2014

Dejavnosti Slovenskega gledališkega muzeja v marcu

V mesecu marcu Slovenski gledališki muzej pripravlja pogovor o položaju žensk v gledališču, delavnico za otroke, predavanje Primoža Jesenka in vodstvo po stalni razstavi.

Marija Vera / Foto: Wikipedija

Danes, 6. marca 2014 ob 18. uri SGM vabi na dogodek z naslovom Dan gledaliških žena. Krajšemu vodstvu po stalni razstavi Slovenskega gledališkega muzeja bo sledil ogled dokumentarnega filma Hočem osvojiti svet. Portret igralke Marije Vere. Pogovor bo tekel o karierni poti ene najuspešnejših slovenskih igralk prve polovice prejšnjega stoletja, o položaju žensk v zgodovini gledališča in o tem, ali je slovensko gledališče še zmeraj bolj domena moških.

Naslednji dogodek, prav tako zaznamovan z dnevom žena, a namenjen otrokom, je delavnica z naslovom Iz kuhinje v gledališče, namenjena otrokom nad 5 let starosti. Delavnica, ki jo bodo v SGM izvedli 8. marca 2014 ob 10. uri, se sprašuje, kaj se zgodi, če v kuhinji naletimo na kuhalnico, ji damo novo podobo in jo preselimo v lutkovno gledališče.

Tudi v mesecu marcu bo organizirano vodstvo po stalni razstavi HOJA ZA GLEDalIŠČEM - Od jezuitov do Cankarja. Udeležite se ga lahko v nedeljo, 16. marca 2014 ob 11. uri. V sredo, 26. marca ob 18. uri bo sledilo predavanje Primoža Jesenka z naslovom Festival Ljubljana in Eksperimentalno gledališče.

SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16

Slovenski gledališki muzej, 24. 11. 2009
Novo gledališče za 21. stoletje!
SMG, Slovenski gledališki muzej, AGRFT, Center urbane kulture Kino Šiška, 9. 3. 2010
Simpozij: »Prekvasenje« slovenske dramatike in gledališča
Slovenski gledališki muzej, 14. 6. 2011
Slovenija že petič na Praškem kvadrienalu