SMG, 7. 2. 2011

Danes na Bobrih: Kekec

FESTIVAL BOBRI 2011- Josip Vandot / Draga Potočnjak / Olga Grad: Kekec, produkcija:Slovensko mladinsko gledališče.
:
:

Kekec / Foto: Barbara Čeferin
Kje: Slovensko mladinsko gledališče (Zgornja dvorana), Vilharjeva 11
Kdaj: ponedeljek, 7. februarja, ob 11.00
Zvrst: gledališko-gibalna predstava
Starost gledalcev: za otroke od 5. leta dalje in odrasle
Trajanje predstave: 50 minut
Število sedežev v dvorani: 268

Kekec
Po Josipu Vandotu priredila Draga Potočnjak, Pehtino besedilo pa Olga Grad; režija in koreografija: Branko Potočan; nastopajo: Dušan Teropšič, Olga Grad, Ivan Peternelj, Draga Potočnjak, Matej Recer, Romana Šalehar; produkcija: Slovensko mladinsko gledališče

Zgoščena zgodba o priljubljenem Kekcu v duhoviti in razgibani predstavi, ki cicibanom in osnovnošolcem simpatično predstavi elemente gibalnega gledališča. Kekec ni več pastirček, ampak je nabrit mestni fant, in tudi vsem drugim junakom te igre je lastna polna mera domišljije in humorja. Predstavo z veseljem gledajo obiskovalci vseh starosti, saj v njej lahko občudujejo gibanje in ples, ki se prepleta z duhovitimi dialogi in napetimi, skoraj akcijskimi prizori.

Iz gledališkega lista:
Kekec nadaljuje tradicijo Alice v čudežni deželi, Pike, Petra Pana in Sneguljčice in sedmih palčkov, tokrat s poudarkom na slovenski klasični literaturi za otroke in še z enim pomembnim poudarkom: v predstavi za otroško občinstvo povezati veščino in čar giba ter besede. Zato izbira režiserja in koreografa Branka Potočana, ki je z igralskim ansamblom SMG vstopal v dialog z Vandotom, zato da bi ustvarili predstavo, kakršne v Sloveniji še nismo videli: gibalno-gledališko delo za otroško občinstvo, ki se v vzgojnem procesu nima priložnosti srečevati z elementi sodobnega plesa in fizičnega gledališča.


Foto Barbara Čeferin

Josip Vandot
1884–1944, slovenski mladinski pisatelj. Rojen je bil in otroštvo je preživel v gorenjski alpski vasi Kranjska Gora (včasih Borovska vas), ki je s svojo gorsko okolico tudi dogajališče njegovih mladinskih planinskih pripovedi. Kot železničarski uradnik je živel v različnih krajih na Koroškem, Primorskem, Štajerskem in Hrvaškem, po upokojitvi tudi v Ljubljani. Umrl je kot izgnanec ob nemškem bombardiranju Slavonskega Broda. Pisateljsko pot je začel z otroškimi pesmimi (okrog 200) in črticami (okrog 250), bolj znan pa je po daljši mladinski pripovedi s pravljično tematiko, tematiko divjih lovcev in pastirskega življenja. V knjižni obliki je v samozaložbi izdal le eno mladinsko povest in zgodovinsko povest Prerok Muzelj (1939). Rokopise novih povesti so mu Nemci med vojno požgali, ohranili pa so se rokopisne pesmi in spomini. Med letoma 1929 in 1933 je v revijo Odmevi prispeval vrsto ocen in študij o mladinski literaturi.

Jedro njegovega mladinskega pisanja je med letoma 1918 in 1924 objavljena vrsta planinskih pripovedi o desetletnem fantiču Kekcu (Kekec na hudi poti, Kekec na volčji sledi, Kekec nad samotnim breznom – prvo iz trilogije je objavil leta 1936 tudi knjižno pod naslovom Kekec iz naših gora), ki so jih obilno ponatiskovali in prevajali (v srbohrvaščino, slovaščino, albanščino, romunščino), jih dramatizirali in ekranizirali: Kekec (1951) je bil prvi slovenski mladinski celovečerni film, Srečno, Kekec! (1963) pa prvi slovenski barvni film, oba v režiji Jožeta Galeta. Trilogija o Kekcu je bila prirejena za slikanico, ob filmih pa so postale priljubljene tudi otroške popevke.

Delavnica po predstavi (15 minut). Pogovor z ustvarjalci.

Povezave:
Branko Potočan v Repertoarju
Fotogalerija na SiGledal
Pia Brezavšček, SiGledal, 3. 2. 2011
Vzgoja skozi umetnost ali vzgoja za umetnost?
SMG, 2. 2. 2011
Danes na Bobrih: Darilo
Anja Bunderla, Sigledal, 7. 2. 2011
Intervju z Jero Ivanc
LGL, 4. 2. 2011
Danes na Bobrih: Tik tak
LGL, 4. 2. 2011
Danes na Bobrih: Kamni
Forum Ljubljana, 4. 2. 2011
Danes na Bobrih: Pojoči grad
Zavod Bufeto, 4. 2. 2011
Danes na Bobrih: Mini cirkus Buffetto
Gledališče AEIOU, 5. 2. 2011
Danes na Bobrih: Glava dol - noge gor!
Gledališče Labirint, 5. 2. 2011
Danes na Bobrih: Dinozavri?!
Lutkovno gledališče Ljubljana, 5. 2. 2011
Danes na Bobrih: Kdo je napravil Vidku srajčico
SNG NG in Gledališče Koper, 5. 2. 2011
Danes na Bobrih: Grozni Gašper
Mini teater in SNG Maribor, 6. 2. 2011
Danes na Bobrih: Janko in Metka
Mini teater, 7. 2. 2011
Danes na Bobrih: Sapramišja sreča
DNG Drama in Rozinteater, 8. 2. 2011
Danes na Bobrih: Kako je Oskar postal detektiv
SMG, 9. 2. 2011
Danes na Bobrih: Smradek
Forum Ljubljana in Mini teater, 9. 2. 2011
Danes na Bobrih: Take ljudske
Mini teater, 11. 2. 2011
Danes na Bobrih: Sneguljčica
Gledališče Lutke Zajec, 11. 2. 2011
Danes na Bobrih: Koga se strah boji?