SMG, 31. 1. 2011

Danes na Bobrih: Zajec zdravnik

FESTIVAL BOBRI 2011- Nina Kokelj: Zajec zdravnik, režija Saša Jovanović, produkcija: Gledališče Glej
:
:

Foto: Igor Škafar
Kje: Gledališče GLEJ, Gregorčičeva 3
Kdaj: ponedeljek, 31. januarja, ob 10.00 in 18.00
Zvrst: lutkovna predstava
Starost gledalcev: od 3. do 7. leta
Trajanje predstave: 40 minut
Število sedežev v dvorani: 75

V Gozdu za hribom živi prijazen in razumevajoč Zajec Zdravnik. Z zdravilnimi rastlinicami, razumevanjem in pogovorom zdravi najrazličnejše bolezni in poškodbe gozdnih živali: zavozlan rilec, jazbečjo pozabljivost, sovjo nespečnost … Nekega dne pride iz mesta k njemu fantek Žiga s kužkom Ozom, ki je hudo bolan. V Velikem medicinskem priročniku pa nič ne piše o zdravljenju kužkov! Po skrbnem pregledu Zajec Zdravnik ugotovi, da je kužek zbolel zato, ker je žalosten. Mu bo uspelo pozdraviti »bolezen«, ki ji pravimo žalost?

O konceptu predstave


Predstava je z načinom svoje pripovedi namenjena predvsem najmlajšim – otrokom od dveh do sedmih let starosti, s svojim univerzalnim humanističnim sporočilom pa je namenjena tudi starejšim gledalcem vseh starosti. Igra se odvija v asketsko izčiščeni otroški sobi, opremljeni s preprostimi lesenimi škatlami za igrače. Skozi princip, ki temelji na fantazijskem izmišljanju pripovedi otroške igre, vlečeta igralki – animatorki igrače (lutke) iz škatel, ter scensko dogajanje razvijata tako, kakor da se zgodbo igrata in si jo sproti izmišljata. Podobno poteka tudi spontani princip igranja in oživljanja igrač v otroški igri; oživi tista igrača, ki je v nekem trenutku deležna otrokove pozornosti. Gre za  večplastno raziskovanje samega fenomena animacije oziroma oživljanja figur in s tem načinov razvoja in podajanja zgodbe. To pa so tudi elementi, iz katerih izvira sodobno lutkovno gledališče. V animaciji se ustvarjalci predstave posvečajo tudi kreativni izdelavi detajla in izrazu drobnih, minimalističnih intimnih trenutkov med figurami, ki jih oživljata animatorki Tina Oman in Ajda Rooss Remeta.

S tem principom je povezana tudi sama likovna podoba Jasne Vastl, ki gradi na preprostih in asketskih - a toplih in likovno čistih elementih. Toplo in humorno atmosfero igre dopolnjuje večplastni glasbeni svet Nina de Glerie in Jelene Ždrale. Glasba je v predstavi enakovreden
element besedilu in mestoma nosi osnovno pripovedno funkcijo.

Predstava Zajec Zdravnik je lutkovno glasbeni dogodek za otroke, ki je po formi in izrazu minimalističen, po srcu in duši pa globoka in humanistično široka igra, ki sloni na praizvedbi nove domače lutkovne pravljice, nastale v sodelovanju s pisateljico Nino Kokelj.      

Kritike:
»Neobičajno« je pridevek, ki najbolje povzame in opredeli predstavo Zajec Zdravnik. Neobičajno v zgodbenih poudarkih, neobičajno v likovni podobi, neobičajno v načinu animacije lutk. Prvi pogled na slehernega od teh elementov utegne zbuditi dvom – toda to je v naravi te predstave, ki pospešeno beži od disneyevske sorazmernosti in dobesedne lepote/grdosti pozitivnih/negativnih likov, ki je običajno servirana otrokom.  
Sploh bi kdo rentačil, da marsikaj v tej zgodbi stoji na glavi. Ljudje hodijo po pomoč v gozd, negozdni ljudje po odrešitve k meščanom- kajpak, ker je v mestni idili dosti manj »reda« kot v praurejenih odnosih narave, kjer ekosistem postavi vse na pravo mesto. Liki imajo lastnost, ki jim jih predsodki ne bi pripisali: slon prisega na čistočo, svinja bradavičarka je lepotica, srna je melanholična elegričarka, jazbec pozabljiv, papiga gostobesedna nakladačka, ptičija komuna pa je sploh zgodba zase.
»Krivica« torej niti ni – vsakdo je takšen, kot pač je.
(Primož Jesenko: Neobičajna predstava, Delo, 24.4.2004)

Delavnica po predstavi (15 minut): Pogovor z ustvarjalci predstave.

Povezave:
Fotogalerija na SiGledal
Saša Jovanović v Repetoarju
Saša Jovanović na Wikiju

Pia Brezavšček, SiGledal, 3. 2. 2011
Vzgoja skozi umetnost ali vzgoja za umetnost?
Anja Bunderla, Sigledal, 7. 2. 2011
Intervju z Jero Ivanc
LGL, 4. 2. 2011
Danes na Bobrih: Tik tak
LGL, 4. 2. 2011
Danes na Bobrih: Kamni
Forum Ljubljana, 4. 2. 2011
Danes na Bobrih: Pojoči grad
Zavod Bufeto, 4. 2. 2011
Danes na Bobrih: Mini cirkus Buffetto
Gledališče AEIOU, 5. 2. 2011
Danes na Bobrih: Glava dol - noge gor!
Gledališče Labirint, 5. 2. 2011
Danes na Bobrih: Dinozavri?!
Lutkovno gledališče Ljubljana, 5. 2. 2011
Danes na Bobrih: Kdo je napravil Vidku srajčico
SNG NG in Gledališče Koper, 5. 2. 2011
Danes na Bobrih: Grozni Gašper
Mini teater in SNG Maribor, 6. 2. 2011
Danes na Bobrih: Janko in Metka
Mini teater, 7. 2. 2011
Danes na Bobrih: Sapramišja sreča
SMG, 7. 2. 2011
Danes na Bobrih: Kekec
DNG Drama in Rozinteater, 8. 2. 2011
Danes na Bobrih: Kako je Oskar postal detektiv
SMG, 9. 2. 2011
Danes na Bobrih: Smradek
Forum Ljubljana in Mini teater, 9. 2. 2011
Danes na Bobrih: Take ljudske
Mini teater, 11. 2. 2011
Danes na Bobrih: Sneguljčica