STA, 7. 9. 2020

Brezmadežna/Immaculata SNG Maribor na Mittelfestu 2020

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor se je odpravila na gostovanje v italijanski Čedad, kjer bodo nocoj na festivalu Mittelfest 2020 izvedli dramo Brezmadežna/Immaculata po romanu Colma Toibina Marijin testament. Uprizoritev, v kateri nastopa Nataša Matjašec Rošker, je na sporedu v Teatru Ristori, so sporočili iz SNG Maribor.
:
:
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj

Festival Mittelfest 2020, ki so ga organizatorji letos premaknili v pozno poletje, v Čedadu poteka od 5. do 13. septembra. Vsebinsko ga je zastavil umetniški vodja Haris Pašović z nosilno idejo, kakšno vlogo naj ima v današnjem koronačasu empatija, kako jo dojemamo, kako jo vrednotimo, kako jo lahko umetniško izrazimo. Odgovore iščejo in ponujajo s pomočjo gledaliških, glasbenih in plesnih uprizoritev.

Z romanom Marijin testament iz leta 2012 je sodobni irski pisatelj Colm Toibin humaniziral Kristusovo mater in ji podelil lastni glas. "Dva tisoč let se piše biografija Marije, Kristusove matere; naslikana in zapisana je neštetokrat, a vsaka pokrajina njene zgodbe ima isti motiv: motiv ženske, ki je izgubila sina. Samota ob izgubi je neskončna, zgodovina izgube je nepojasnjena, njeno potovanje je potovanje po robu, kjer se vsaka misel spremeni v ostrino noža, rana pa se nikoli ne zaceli," je za gledališki list zapisala Livija Pandur, ki je po smrti režiserja Tomaža Pandurja dokončala uprizoritev v SNG Maribor.

Uprizoritev, ki je bila premierno izvedena septembra 2016, je oblikovana v 14 miselnih pokrajin Marijine poti, v oltar ljubezni, izgube, samote, iskanja smisla v ranah.

Scenograf je Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, lektor Janez Bostič, avtorja glasbe Boris Benko in Primož Hladnik (Silence). Pri nastajanju uprizoritve so sodelovali še Branko Jordan, Tibor Hrs Pandur, Edward Clug, Andreja Japelj in Marjeta Borštnar Mini.

Brezmadežna/Immaculata je po premieri v Mariboru med drugim gostovala že v Madridu v Španiji in v Guadalajari v Mehiki ter bila uvrščena v tekmovalni spored Festivala Borštnikovo srečanje.

V Mariboru bo Brezmadežna/Immaculata ponovno na sporedu 18. in 19. septembra.

SNG Maribor, Brezmadežna/Immaculata