SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 9. 4. 2020

Borštnikovo srečanje na portalu SiGledal: Mojster in Margareta

Vabimo k spletnemu ogledu predstave Mojster in Margareta v režiji Janusza Kice in produkciji Drame SNG Maribor, ki je bila uvrščena v tekmovalni program 48. Festivala Borštnikovo srečanje. Numen in Ivana Radenović sta na festivalu prejela Borštnikovo nagrado za scenografijo.
foto: Tiberiu Marta
foto: Tiberiu Marta
foto: Tiberiu Marta
foto: Tiberiu Marta
foto: Tiberiu Marta
foto: Tiberiu Marta

Posnetek predstave si lahko ogledate danes, 9. aprila, ob 20.00 na YouTube kanalu gledališča. Ponovitev bo na sporedu 10. aprila ob 20.00.

Za dramatizacijo znamenitega satiričnega romana Mihaila Bulgakova je poskrbel Goran Ferčec, za prevod pa Metka Damjan. Glavni vlogi v predstavi sta odigrala Branko Jordan (Mojster) in Nataša Matjašec Rošker (Margareta).

Režiser je ob premieri povedal: "Redko se zgodi, da tekst ali predloga ponuja neko perspektivo, da te prisiljuje ukvarjati se z nečim, kar bi jaz poimenoval etika – etika je termin, ki je postal v življenju in v naši realnosti zelo redek. Mojster in Margareta je roman visoke etike, ukvarja se z vprašanjem dostojanstva, z vprašanjem pravičnosti v ustvarjanju, z vprašanjem integritete umetnika ali človeka nasploh. In to vse na nek zelo intrigantski način; seveda se ukvarja tudi z vprašanjem ljubezni – roman se sprašuje, kaj pravzaprav je ljubezen."

"Branko Jordan ima morda najtežjo nalogo, saj so Bulgakov, Mojster in Ješua tri avtonomne osebnosti ter obenem nekakšna personifikacija ene same. Nalogo je opravil brezhibno, naj bo to mirna samozavest učlovečenega Boga, ki je povsem gotov svojega superiornega položaja nosilca resnice in etičnih standardov, negotovost Mojstra ali eksistenčni in eksistencialni brezup Bulgakova. Enako velja za Natašo Matjašec Rošker, ki uteleša iracionalno, pa vendar edino odrešujočo vero v moč ustvarjalnosti in predvsem v moč ljubezni, njena sugestivnost je impresivna tudi v travestiji improviziranih iluzionističnih trikov, ki so dovolj narativni, obenem pa dokazujejo, da je tekma med odrom in filmom v simulaciji fantastičnih prizorov povsem nepotrebna." (Peter Rak, Delo)

FBS, Koronavirus