FBS, 23. 8. 2013

Zelo pester urnik 48. Festivala Borštnikovo srečanje, vpis v abonmaja od 2. septembra dalje

Le še teden dni nas loči do začetka predprodaje vstopnic in vpisa abonmajev za Festival Borštnikovo srečanje, ki bo med 18. in 27. oktobrom na številnih lokacijah po Mariboru potekal pod sloganom »Pičimo«. Program festivala je ponovno zelo bogat, saj se bo v desetih dneh zvrstilo več kot 70 dogodkov; od gledaliških predstav, pogovorov, bralnih uprizoritev do delavnic, razstav in strokovnih srečanj.
:
:

Vaje za tesnobo / foto: Žiga Koritnik

Ljubiteljem gledališke umetnostni bosta od 2. do 28. septembra dalje na voljo dva vsebinsko in cenovno različna, a pestra Borštnikova abonmaja, ki zajemata predstave iz vseh programskih sklopov, tudi mednarodnega programa. V prvem abonmaju je ena predstava več, in sicer otvoritvena predstava Korak v dvoje po Pii in Pinu, pri nakupu enega ali drugega pa vam bodo podarili čisto svež Almanah ter vstopnici za zaključno slovesnost s podelitvijo nagrad in družabnim srečanjem.

Borštnikov abonma 1
1.KORAK V DVOJE PO PII IN PINU, Anton Podbevšek Teater Novo Mesto, FLOTA Ljubljana
petek, 18. 10. ob 20.00
2. Anja Hilling: ČRNA ŽIVAL ŽALOST, Mestno gledališče ljubljansko
sobota, 19.10. ob 20.00
3. William Shakespeare: HAMLET, SNG Drama Ljubljana
ponedeljek, 21. 10. ob 20.30
4. Bertolt Brecht: MATI, SNG Drama Ljubljana
sreda, 23. 10. ob 21.30    
5. Ödön von Horváth: KAZIMIR IN KAROLINA, Örkény Színház, Budimpešta (HU)
sobota 26. 10. ob 18.00
Cena 75 €.
Cena z avtobusnim prevozom iz Ljubljane 105 €.

Borštnikov abonma 2

1. Vinko Möderndorfer: VAJE ZA TESNOBO, Slovensko stalno gledališče Trst
nedelja, 20.10. ob 21.00
2. Mihail Bulgakov: MOJSTER IN MARGARETA, Drama SNG Maribor
sreda, 23.10. ob 20.30
3. Miroslav Krleža: LEDA, Zagrebačko kazalište mladih (HR), Kraljevsko pozorište Zetski dom, Cetinje in Mednarodni festival Kotor Art, Kotor (MNE)
torek, 22.10. ob 19.00
4. 25.671, Prešernovo gledališče Kranj
sreda 23. 10. ob 20.30
Cena 60 €.
Cena z avtobusnim prevozom iz Ljubljane 85 €.

Ker želijo abonentom zagotoviti le najboljše sedeže, je število abonmajev omejeno. Vpis vanje poteka do zapolnitve mest pri blagajni SNG Maribor (T 02 250 61 15 E boxoffice@sng-mb.si) in na Ines tours d.o.o. v Ljubljani  (Židovska ul. 1, Ljubljana T 01 421 39 40 M 040 222 548 E info@ines-tours.si), kjer se lahko rezervira tudi avtobusni prevoz – Festbus, ki bo vozil na relaciji Ljubljana-Maribor-Ljubljana. Abonmaji se lahko ob vpisu plačajo v celoti ali v treh obrokih.

Ceneje tudi za študente
V ponedeljek, 2. septembra se začne tudi predprodaja posamičnih vstopnic za predstave. Te bodo do 4. oktobra za 2 EUR cenejše od nakupa v redni prodaji, ko bo cena za otvoritveno predstavo 22 EUR, cena vstopnice za tekmovalne predstave pa od 14 EUR dalje (odvisno od kategorije sedeža v dvorani).

Festival Borštnikovo srečanje je naravnan tudi v smeri vzgoje mladih, kritičnih ljubiteljev gledališke umetnosti. Ti se lahko ob spremljanju festivalskih dogodkov seznanijo s širokim izborom domačega in mednarodnega kulturno-umetniškega ustvarjanja. Ker želijo v gledališče privabiti tudi mlade so za študente pripravili občutno cenejše vstopnice; te bodo ob predložitvi študentske izkaznice stale le 10 EUR.

Posebna pozornost Nizozemskemu fokusu
Za festival se že zanimajo tudi tuji gostje in novinarji, mednarodni program pa je letos v veliki meri posvečen sodobni nizozemski dramatiki in gledališču. »Svojevrsten uvid v nizozemsko gledališko produkcijo bomo v okviru Nizozemskega fokusa dobili z obema ženskima monodramama: Človeški glas v produkciji izvoznega mainstream gledališča Toneelgroep Amsterdam z igralsko zvezdo Halino Rejin in v režiji slavnega Iva van Hoveja, ter vzhajajočo, nadarjeno performerko Naomi Velissariou, ki je skupaj z Rikom van den Bosom napisala scenarij za svoj mononastop Mr Jones v produkciji izvrstnega neodvisnega amsterdamskega gledališča Frascati,« pravi umetniška direktorica festivala Alja Predan. Dodaja še, da bo predstavitev trenutnega stanja nizozemske gledališke scene, ki je v zadnjem letu zaprla vrsto večjih gledaliških ansamblov in še daljšo vrsto neodvisnih produkcijskih hiš, ter po skoraj sto letih ukinila etablirani Gledališki inštitut, nemara skromen doprinos k temu, da se še lahko pravočasno izognemo pastem in čerem kapitalsko in tržno usmerjenega in vseprisotnega duha časa.

Znan celoten urnik dogajanja
Za nagrade se bo sicer letos na festivalu potegovalo deset predstav, ki jih je izbral selektor mag. Primož Jesenko, v spremljevalni program je bilo uvrščenih osem predstav. Mednarodna strokovna javnost in tuji gledališki kritiki si bodo v okviru Showcase programa ogledali sedem predstav tekmovalnega in dve predstavi spremljevalnega programa. V sklopu spremljevalnih aktivnostih se bodo odvila štiri strokovna srečanja, premierno bo na ogled virtualna razstava lanskoletnih nagrajencev, za dijake in študente bo izvedena tudi delavnica dramskega pisanja.

Celoten urnik dogajanja na 48. Festivalu Borštnikovo srečanje je dosegljiv na www.borstnikovo.si.

FBS