Iza Strehar, 19. 5. 2017

Iza Strehar bere sodobno slovensko dramo

Dramaturginja in dramatičarka Iza Strehar je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Blaža Lukana. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Zalke Grabnar Kogoj Okno.

Iza Strehar / Foto: Stina Strehar

V branje priporočam dramsko besedilo Okno dramatičarke Zalke Grabnar Kogoj.

Ko sem v brskalniku dramskih tekstov našla besedilo Okno, sem ga pričela brati nekoliko negotovo in z distanco, saj o ugrabitvah, še bolj pa spolnih zlorabah ni enostavno ali lagodno brati. Zato sem bila toliko bolj presenečena, ko me je drama po nekaj straneh popolnoma začarala in posrkala vase.

V Oknu smo priča mikrosvetu sobe, v kateri sta ugrabitelj Joco in deklica. Slišimo prepir zakoncev v sosednjem stanovanju, preko lika Outsiderja pa dobimo še širitvene momente na makrosvet Ljubljane, ki nas opominjajo, da se posameznikove intimne grozote dogajajo, ko preostali svet mirno živi svoje vsakdanje življenje.

Besedilo je neizmerno poetično in, na trenutke, duhovito izpisano. Ravno poetičnost in duhovitost potencirata grozoto samega dogajanja, saj se ta kontrast poigrava tako z našimi emocijami kot tudi razumom. V enem trenutku uživamo v lepoti premišljevanja o ljubezni in intimi, v drugem čutimo nelagodje dekleta, prisilno privezanega na posteljo, v tretjem se smejimo sosedovemu negodovanju čez ženo, nato za trenutek občutimo empatijo do ugrabitelja, a že v sledečem momentu racionalno umaknemo to razumevanje, saj ga ne želimo občutiti.

Poleg že omenjenih med dramske osebe spadajo tudi Omara, Postelja in Stena. Skozi njihove replike so izpisane vse didaskalije, služijo pa tudi kot priče, ki vidijo in komentirajo dogajanje, ne naredijo pa nič oziroma se izgovarjajo, da ne morejo nič. S tem v resnici predstavljajo nas, bralce oziroma gledalce. Kadar beremo, gledamo ali poslušamo o grozotah, reagiramo enako kot omenjeni negibni kosi pohištva – zgolj verbalno pametujemo. Komentiramo, analiziramo, interpretiramo, opravljamo, se posmehujemo, zgražamo in, najhujše od vsega, obsojamo.

Končna lekcija? V resnici nimamo (nočemo imeti) pojma, kaj točno se dogaja pred našimi očmi, na drugi strani stene ali v glavah ljudi, ki jih srečujemo v vsakdanjem življenju.

Bralno štafeto predajam absolventki dramaturgije Ani Kovačič.

Povezava: Zalka Grabnar Kogoj Okno

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Iza Strehar, 20. 10. 2012
10 minut pred predstavo
Iza Strehar, 22. 10. 2012
Nevihta - refleksija
Iza Strehar, 19. 10. 2012
Predstavitev A in B produkcije AGRFT