Mojca Jan Zoran, 21. 4. 2017

Mojca Jan Zoran bere sodobno slovensko dramo

Mojca Jan Zoran, direktorica Slovenskega gledališkega inštituta, je s pomočjo SiGledalovega iskalnika prebrskala bazo sodobnih slovenskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Tamare Matevc Zlati šus.

Mojca Jan Zoran / Foto: Tone Stojko

Kdo sem, kje sem, kam grem, s kom, zakaj … ko ne najdeš odgovora, ko si drugačen, pa bi bil rad isti, ko (se) iščeš, pa se ti vse skriva in ni ničesar, kar bi lahko odkril, ko želiš pripadati in je okoli tebe množica, ti pa si neskončno sam, ko se želiš pogovarjati, pa imaš monolog, ko ljubiš, ko kričiš na pomoč … Monodrama Tamare Matevc Zlati šus ne daje odgovorov, ni recept, ni moralka, ni edina resnica, ni vsevedni pogled od zunaj … in to je njena kvaliteta. Zlati šus zgolj odpira prostore za odgovore – tekoče, mamljivo, nežno, subtilno, krhko, odprto in uprizorljivo. Je literarno genialna drama, zdrži vso strokovno presojo, je napisana po pravilih dobrega pisanja …? Ne vem – jaz berem drugače, čakam preboje in odškrnjena vrata v nove prostore mišljenja, kar mi lahko ponudita umetnost (gledališče, literatura, glasba, slika – zame v tem vrstnem redu z gledališčem na piedestalu) in filozofija. In Zlati šus odškrtne vrata.

Zakaj torej brati Zlati šus? Ker sem bila mladič, a na srečo nisem rabila drog (sem se drogirala s knjigami in gledališčem). Ker imam hčeri. Ker je to v vsakem, čeprav se delamo, da se nam to ne more zgoditi. Ker se je treba pogovarjati in slišati tistega, ki govori, kriči. In ne nazadnje zaradi uprizoritve v LGL ter Fanči in njej podobnih. Izvolila sem Zlati šus.

Barbaro Hieng Samobor, direktorico in umetniško vodjo MGL, nominiram, da obiskovalcem portala SiGledal priporoči v branje tekst, ki se dotakne nje. Barbaro Hieng Samobor zato, ker prebere vse in spodbuja, da nastaja.

Povezava: Tamara Matevc Zlati šus

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Povezani dogodki

Mojca Jan Zoran, 9. 10. 2014
Borštnikov prstan 2014 – Vlado Novak