STA, 4. 10. 2019

Zvezdana Mlakar bo v Mali drami Amelia E.

V Mali drami SNG Drama Ljubljana bo drevi premiera monodrame Amelia E. v režiji Doriana Šilca Petka z Zvezdano Mlakar v glavni vlogi. Uprizoritvena različica besedila, ki predstavlja letalko Amelio Earhart, veliko žensko, ki si je v življenju upala, je nastala na osnovi besedila Preživela Maje Gal Štromar. Premieri bo sledil pogovor z ustvarjalci.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Besedilo Maje Gal Štromar Preživela zrcali pomembna vprašanja sodobnega človeka. Navdihnila ga je življenjska zgodba fascinantne ameriške pustolovke Amelie Earhart, močne in presežne ženske, ki je kot prva pilotka preletela Atlantik. Končno uprizoritveno različico besedila, ki sta ga deloma dopisala tudi Zvezdana Mlakar in režiser Šilec, je oblikovala celotna ustvarjalska ekipa.

Režiser Dorian Šilec Petek je na sredini novinarski konferenci dejal, da je ustvarjalce predstave ob pregledu tem, ki se pojavljajo v besedilu, najbolj zanimal odnos posameznikov do idolov oziroma tega, "kako se njihova življenja, njihova prisotnost v zgodovini pojavljajo na intimni ravni posameznika". Zato so se ustvarjalci med študijem zelo posvetili vprašanju, kakšna je pojavnost Amelie Earhart v njenem času in kaj pomeni danes. Med drugim odpirajo razmislek o tem, da je svet ogromen, a hkrati osvojljiv, Šilec Petek pa je poudaril, da je v zgodbi najbolj poudarjena želja po svobodnem življenju.

Tudi igralko Zvezdano Mlakar v življenju najbolj navdihujejo ljudje, ki se odločijo, da bodo uresničili klic svojega življenja. "Če pomislimo, v katerem času je Amelia živela, je bila fenomenalna. Njena dejanja so se najbrž res zdela čudna in nemogoča. In v tem sem se našla. V tem, da si upaš leteti, da sprejmeš ta svet, da ga objameš in ob tem razumeš, da čas mineva, da življenje mineva in da je treba v njem nekaj napraviti, nekaj prestopiti," je še poudarila.

Scenografijo predstave je zasnovala Sara Slivnik, oblikovanje luči pa podpisuje Mojca Sarjaš. Kostumografka je bila Tina Bonča, dramaturška sodelavka in asistentka režiserja pa Urša Adamič.

Maja Gal Štromar, Dorian Šilec Petek, Amelia E., SNG Drama Ljubljana