STA, 2. 10. 2019

Na malem odru ljubljanske Drame zgodba o letalki Amelii Earhart

V Mali drami bodo v petek krstno uprizorili monodramo Amelia E. z Zvezdano Mlakar v glavni vlogi. Predstava je nastala na osnovi besedila Preživela Maje Gal Štromar, režijo podpisuje Dorian Šilec Petek. Zvezdana Mlakar bo predstavila zgodbo velike ženske, ki si je v življenju upala in je lahko v navdih vsakemu, ki želi živeti svobodno.
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Amelia Earhart je zelo odstopala od norm svojega časa. Delala je vse, kar je bilo za ženske nenavadno ali celo nesprejemljivo. Bila je letalka, ki je kot prva ženska preletela Atlantik in dosegala izjemne rezultate, in bila je ženska, ki že pred stoletjem javno trdila, da so ženske prav tako pogumne kot moški. Hkrati je bila tudi ženska, ki je okusila slavo, a tudi lakoto in prezir, je za gledališči list zapisala Maja Gal Štromar, avtorica besedila Preživela, po katerem je v sodelovanju celotne ekipe nastala uprizoritvena različica besedila.

Režiser Dorian Šilec Petek je na današnji novinarski konferenci dejal, da je ustvarjalce predstave ob pregledu tem, ki se pojavljajo v besedilu, najbolj zanimal odnos posameznikov do idolov oziroma tega, "kako se njihova življenja, njihova prisotnost v zgodovini pojavljajo na intimni ravni posameznika". Zato so se ustvarjalci med študijem zelo posvetili vprašanju, kakšna je pojavnost Amelie Earhart v njenem času in kaj pomeni danes. Med drugim odpirajo razmislek o tem, da je svet ogromen, a hkrati osvojljiv.

V monodrami igra Zvezdana Mlakar, katere pojavnost po režiserjevih besedah "nosi neko mitskost". Na tej točki se zgodbi Amelie Earhart in Zvezdane Mlakar začneta prepletati v duhu tega, da ju žene lastna volja po premagovanju ovir pa tudi po premagovanju samih sebe. Šilec Petek je poudaril, da je v zgodbi najbolj poudarjena želja po svobodnem življenju.

Dramaturginja predstave Darja Dominkuš je dodala, da je bila Amelia Earhart v svojem času izjemno popularna oseba, ki pa je ostala skromna in zadržana. Predstaviti njeno zgodbo iskanja svobode ter mesta v družbi in pod nebom v času, ko je na pohodu novi patriarhat, novi konservativizem, ki hoče žensko ponovno postaviti v kuhinjo, je po besedah dramaturginje absolutno na mestu.

Zvezdana Mlakar pa je poudarila, da jo v življenju najbolj navdihujejo ljudje, ki se odločijo, da bodo uresničili klic svojega življenja. "Če pomislimo, v katerem času je Amelia živela, je bila fenomenalna. Njena dejanja so se najbrž res zdela čudna in nemogoča. In v tem sem se našla. V tem, da si upaš leteti, da sprejmeš ta svet, da ga objameš in ob tem razumeš, da čas mineva, da življenje mineva in da je treba v njem nekaj napraviti, nekaj prestopiti," je ob petkovi premieri poudarila igralka.

Zvezdana Mlakar verjame, da je smisel življenja v tem, "da si upaš, da hočeš živeti svobodno". Sama je ta smisel našla v gledališču, ob tokratni vlogi pa je še povedala: "Tako enostavno in preprosto na odru še nikoli nisem stala."

Scenografijo je zasnovala Sara Slivnik, oblikovanje luči pa podpisuje Mojca Sarjaš. Kostumografka je bila Tina Bonča, dramaturška sodelavka in asistentka režiserja pa Urša Adamič.

Maja Gal Štromar, Dorian Šilec Petek, Amelia E., SNG Drama Ljubljana

Povezani dogodki