STA, 22. 11. 2017

Marko Bulc v novem solo projektu premišlja altruizem

V Stari mestni elektrarni bo režiser, avtor in performer Marko Bulc nocoj ob 18. in 20. uri premierno uprizoril svojo Prvo altruistično predstavo. Večkrat nagrajeni ustvarjalec na področju sodobne uprizoritvene umetnosti pri nas skuša z novim projektom na zabaven in unikaten način premisliti altruizem, so pojasnili pri zavodu Bunker.

Foto: Nada Žgank

Gledališki režiser Marko ali Mare Bulc, ki deluje tudi kot igralec, pisec dram in dramatizacij ter intermedijski umetnik, se je v svojih dosedanjih predstavah loteval različnih tem, od egoizma do migracij. Desetletje po njegovi zadnji solo uprizoritvi z naslovom Zadnja egoistična predstava pa je v ospredju novega solo projekta nasprotni ekstrem - altruizem.

Na Bulčevo predstavo vabijo citati, kot sta "Altruizem definiramo kot obnašanje, s katerim pomagamo drugim, ne da bi za to pričakovali povračilo ali nagrado" in "Če v letalu pade pritisk, najprej nataknite kisikovo masko sebi, nato pomagajte drugim."

"Prva altruistična predstava korenini v Bulčevi frustraciji in nezadovoljstvu z večino videnih artivističnih projektov (tudi avtorjevih), ki nesrečne, nepravične, nezakonite in podobne mizerne situacije drugega in drugih izkoriščajo za samopromocijo in krepitev umetniškega ega ter so večinoma samozadostno vpeti v meje umetniškega sistema," so zapisali pri Bunkerju.

V proces se je po njihovih navedbah vključil prek delavnic in seminarjev v Münchnu, Lizboni, Droju, Londonu in Mariboru v okviru projekta Urban Heat, kjer se je učil o različnih praksah artivizma v urbanem okolju, ter prek praktičnega izobraževanja za predavatelja-vodiča pri ljubljanskem Inštitutu za urbane kulture, ki organizira urbane alternativne sprehode po Ljubljani, med njimi tudi Ljubljansko alternativno turo, ki jo zdaj vodi tudi v praksi.

Čeprav se je Bulc odločil narediti predstavo o altruizmu, nikogar ni vabil k sodelovanju. Tako je prevzel vlogo režiserja, koreografa, scenografa, oblikovalca kostuma, oblikovalca svetlobe, avtorja glasbe in izvajalca glasbe, avtorja besedila in nastopajočega.

Ponovitev predstave bo v Stari mestni elektrarni v četrtek in petek ob 18. in 20. uri, prihodnji teden, 29. novembra, pa še v Narodnem domu Maribor v sklopu 16. festivala Drugajanje in programa Nagib na oder.

Povezani dogodki