STA, 2. 6. 2014

Na zagrebških dnevih satire tudi slovenski predstavi

Na letošnjih Dnevih satire Fadil Hadžić v Zagrebu bosta uprizorjeni dve slovenski predstavi. Ljubljanska Drama bo sodelovala z igro Boris, Milena, Radko režiserja Dušana Jovanovića, občinstvo pa bo videlo tudi predstavo Mrtvec pride po Ljubico v režiji Jerneja Lorencija, ki je koprodukcija Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.

Boris, Milena, Radko / Foto: Peter Uhan

Dneve satire, ki jih prirejajo v spomin na enega največjih hrvaških komediografov, bodo 3. junija v satiričnem gledališču Kerempuh odprli s premiero predstave Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja (Predstava Hamleta v vasi Mrduša Donja), ki jo je po besedilu svojega očeta Iva Brešana režiral Vinko Brešan. "Predstava v predstavi" velja za eno najbolj priljubljenih hrvaških gledaliških iger. Ko so jo prvič postavili na oder leta 1971, je razburila takratni jugoslovanski politični vrh.

Na letošnjih dnevih satire bodo nastopile mnoge igralske legende, med njimi Milena Zupančič, Radko Polič, Boris Cavazza, Jelisaveta Seka Sablić in Bogdan Diklić.

Do 21. junija se bo v glavnem programu zvrstilo 13 gledaliških predstav iz Hrvaške, Slovenije, Srbije in Črne gore, ki jih povezujeta motiva politike in ljubezni. Kot je na novinarski konferenci v Zagrebu pojasnila selektorica festivala Mani Gotovac, bodo štiri predstave obravnavale ljubezen, devet pa jih bo v ospredju postavljalo družbeno in politično dogajanje. Med predstavami na festivalu je tudi Shakespearov Hamlet v režiji Oliverja Frljića in izvedbi Zagrebškega gledališča mladih.

Dnevi satire bodo ponudili bogat spremljevalni program, ki ponovno vključuje nočne pogovore z poznanimi hrvaškimi političnimi osebnostmi, ki jih bo vodil priljubljeni hrvaški televizijski novinar Aleksandar Stanković. Napovedujejo še koncerta skupin Let 3 in TBF.

Povezava: 38. Dnevi satire Fadil Hadžić

Zagreb, PGK, MGP, SNG Drama Ljubljana, Dnevi satire Fadila Hadžića

Povezani dogodki