STA, 9. 4. 2016

Zaključuje se 46. Teden slovenske drame

V Prešernovem gledališču Kranj se bo drevi s podelitvijo nagrad zaključil 46. Teden slovenske drame. Festival, na katerem bosta izbrana najboljše novo slovensko dramsko besedilo in najboljša gledališka predstava po slovenski predlogi, je v dveh tednih ponudil več kot 20 predstav in drugih dogodkov.
:
:

Prešernovo gledališče Kranj / Foto: Boris B. Voglar

Tekmovalni program je sestavljajo osem tematsko in estetsko raznovrstnih predstav, ki so po presoji selektorja Gregorja Butale večinoma refleksije aktualnega časa. Še tri predstave, žanrsko nekoliko atipične, so bile v spremljevalnem delu. V mednarodnem delu festivala pa so se predstavila gledališča iz ZDA, Bolgarije, Rusije in Nemčije.

Kot zadnje bo drevi ob 20. uri nastopilo izraelsko gledališče Beit zvi, iz Ramat-Gan-a, ki bo uprizorilo tekst Simone Semenič 5fantkov.si. Sledila bo sklepna slovesnost 46. Tedna slovenske drame v režiji Dejana Spasića.

Podeljena bo nagrada Slavka Gruma za najboljše novo slovensko dramsko besedilo po izboru strokovne žirije. Nominirani so Žanina Mirčevska z besedilom Rojstvo tirana iz glave črva, Vinko Möderndorfer z groteskno igro Psi lajajo, Gašper Tič s komedijo Trio, Rok Vilčnik z dramo absurda Ljudski demokratični cirkus Sakešvili ter Matjaž Zupančič z besedilom Prehod.

Poleg Grumove nagrade bodo drevi podelili še nagrado za mladega dramatika, Šeligovo nagrada za najboljšo uprizoritev festivala in nagrado občinstva. Ob tej priložnosti bosta prvič podeljeni tudi stanovski nagradi Društva gledaliških kritikov in teatrologov, in sicer nagrada Vladimirja Kralja za življenjsko delo ter priznanje za kritiške in teatrološke dosežke v zadnjih dveh letih.

TSD