STA, 29. 3. 2016

Na Tednu slovenske drame dodatna pozornost Butnskali in Emilu Filipčiču

V okviru 46. Tedna slovenske drame bo po nedeljski premieri Butnskale v režiji Vita Tauferja drevi potekal mini simpozij z naslovom Emil Filipčič: inovator slovenske (ne več) dramske pisave in postdramskega (ne več) gledališča. Simpozij se bo osredotočil na recepcije in sveža branja Filipčičevega čezmedijskega opusa.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

"Glede na to, da Teden slovenske drame odpiramo z Butnskalo Emila Filipčiča in Marka Derganca, se nam je zdelo pomembno, da na festivalu izpostavimo dramatiko Emila Filipčiča, ki je kot dramatik na slovenskem prizorišču prisoten že 30 let," je na novinarski konferenci minuli teden pojasnila umetniška vodja Prešernovega gledališča Kranj Marinka Poštrak.

Kot je izpostavila, smo Slovenci na nek način zelo mačehovski do svojih dramatikov kot tudi na splošno do umetnikov. "Zelo hitro se zgodi, da dramatika, pesnika ali na splošno umetnika postavimo v drugi ali tretji plan, ali pa nanj celo pozabimo," je dejala Poštrak, ki meni, da se je podobna krivica zgodila Filipčiču, čeprav je izjemen dramatik.

"Vizionarsko je v svojih dramah opisal situacijo, ki smo ji priča danes - neoliberalistični sistem, prodajo Slovenije in slovenske duše," je pojasnila Poštrak, prepričana, da je te teme potrebno danes ponovno obuditi in revitalizirati tudi v strokovni javnosti, ki se ukvarja s teatrologijo in dramatiko.

Simpozij organizirata Prešernovo gledališče Kranj in Slovensko mladinsko gledališče, ki sta se lotili prve odrske izvedbe kultne radijske igre Butnskala. Na simpoziju, ki se bo v kranjskem stolpu Škrlovec začel ob 18. uri, bodo predstavniki različnih generacij, od študentov do mlajših in starejših praktikov in teoretikov sodobne umetnosti, spregovorili o recepcijah in svežih branjih Filipčičevega čezmedijskega opusa - dramskega, radijskega in tudi romanesknega.

V petek bo nato v kranjski mestni knjižnici potekal še Butndogodek - pogovor s Filipčičem, Dergancem in Tauferjem o Butnskali, predstavi in njihovem delu. Butnskala kot umetniški fenomen presega en sam medij, saj iz slušnega preko stripa prihaja v gledališče, in tudi ta proces bo ena izmed tem večera.

To sta le dva iz vrste spremljevalnih dogodkov letošnjega Tedna slovenske drame. Tudi tokrat bodo v okviru festivala, tako kot že skoraj 15 let zapored, potekale delavnice dramskega pisanja, katerih namen je spodbuditi mlajšo generacijo k pisanju dramskih tekstov. Tokrat bo delavnico vodila dramatičarka Nina Mitrović, prisluhnilo pa ji bo osem udeležencev.

Že tradicionalen je v okviru festivala tudi dan nominirancev, ki je namenjen celostni predstavitvi nominirancev za Grumovo nagrado za najboljše novo dramsko besedilo. Zasnova festivalskega dne, ki bo 7. aprila, odpira prostor tudi za dialoško preizpraševanje stanja na področjih izvirne dramatike, njenega uprizarjanja, interpretacije in razvoja.

TSD