STA, 28. 3. 2016

Za začetek 46. Tedna slovenske drame podeljene nagrade ZDUS in uprizorjena Butnskala

S poslanico ob svetovnem dnevu gledališča, podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) in premiero Butnskale v režiji Vita Tauferja se je nocoj v Kranju začel 46. Teden slovenske drame. Festival, ki že 46 let skrbi za nepretrgan dialog med slovenskimi dramatiki in gledališčem, bo do 9. aprila ponudil več kot 20 dogodkov.
:
:

Prešernovo gledališče Kranj / Foto: Boris B. Voglar

Kot je v uvodnem nagovoru izpostavila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, v gledališču obstaja veliko zavedanje slovenskega jezika in lastne ustvarjalnosti. Domači pisatelji so prepoznani kot visoko kakovostni in pogosto izvajani, za kar se je ministrica zahvalila tudi vodstvom gledališč.

Teden slovenske drame pomeni 46 let uspehov slovenske literature in gledališča, ki sta se vedno razvijala z roko v roki, o čemer priča tudi stalna rast festivala, je poudarila ministrica in dodala: "Danes, na svetovni dan gledališča slavimo slovensko dramsko ustvarjalnost."

Ob tej priložnosti je ZDUS podelil tudi stanovske nagrade za življenjsko delo in lanskoletne dosežke, tokrat po izboru tričlanske komisije v sestavi Alenka Pirjevec, Primož Jesenko in Gašper Tič. Komisija je odličje Marija Vera za življenjsko delo podelila igralki Stannii Boninsegna, Bršljanov venec je prejel dramatik Nebojša Pop Tasić, nagradi za igralske dosežke v minulem letu pa igralca Damjana Černe in Matej Puc.

Boninsegna, ki je ob prejemu nagrade povedala, da ima večjo tremo, kot na premieri, je izpostavila, da se je cehovske nagrade zelo razveselila, saj je bilo opaženo njeno dolgoletno delo. "Lep, prijeten občutek je to, da se ti stanovski kolegi in ljudje, ki jih blazno spoštuješ, tako poklonijo. Vsem sem hvaležen, tudi, ker se od njih učim, ko jih gledam," pa je poudaril Puc.

46. Teden slovenske drame je po slavnostni podelitvi nagrad odprla premiera predstave Butnskala, ki je odrska priredba legendarne radijske igre Emila Filipčiča in Marka Derganca, ter je nastala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in Slovenskega mladinskega gledališča ter režiji Vita Tauferja.

Festival bo v prihodnjih dveh tednih ponudil več kot 20 predstav in drugih dogodkov. Tekmovalni program združuje osem tematsko in estetsko raznovrstnih predstav, ki so po presoji selektorja Gregorja Butale večinoma refleksije aktualnega časa. Še tri predstave, žanrsko nekoliko atipične, bodo v spremljevalnem delu. V mednarodnem delu festivala pa se bodo predstavila gledališča iz ZDA, Izraela, Bolgarije, Rusije in Nemčije.

V spremljevalnem delu programa bodo potekale delavnice damskega pisanja, mini simpozij o dramatiki Emila Filipčiča, okrogla miza Društva gledaliških kritikov in teatrologov ter tradicionalni Dan nominirancev. Na sklepni slovesnosti, 9. aprila bosta podeljeni Grumova nagrada za najboljše novo dramsko besedilo in Šeligova nagrada za najboljšo predstavo.

Kot je v uvodu v tradicionalni festival izpostavila direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček, je v času, ko velik del slovenskega naroda preveva strah pred izgubo slovenske identitete, Teden slovenske drame ena izmed tistih točk, na katero bi se lahko oprli, ko se nam zamaje zaupanje v obstoj slovenstva. "Naroda, ki goji svojo kulturo, ne more nihče uničiti, še najmanj tujci," je prepričana.

"V slovenskem gledališkem prostoru ne zapiramo meja tujcem, pač pa z močjo slovenske dramske besede enakovredno prebujamo srca in misli naših obiskovalcev. Glede na število predstav, uprizorjenih na osnovi slovenskih dramskih predlog, in število tekstov, ki vsako leto prispejo na natečaj Slavka Gruma, se nam zanjo ni treba bati. Kakor tudi ne za obstoj našega naroda," je poudarila.

TSD