STA, 21. 1. 2014

V ZDUS zaskrbljeni, ker tržaško gledališče nima vodstva

Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) poziva člane upravnega odbora Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu, da naj razrešijo težavo z vodenjem. Gledališče je že od 1. januarja brez umetniškega vodje, kar po mnenju združenja resno ogroža gledališko delo in načrtovanje programa naslednje sezone.
:
:

Diana Koloini / Foto: Nada Žgank

Obenem v ZDUS opozarjajo tudi na delo upravnega odbora SSG, ki naj bi, kot pišejo, pod predsedovanjem Maje Lapornik v zadnjem obdobju na vprašljiv način vsako leto menjaval umetniške vodje. To v ZDUS ocenjujejo kot problematično, saj tako pogoste menjave gledališču onemogočajo stabilnost in urejeno načrtovanje programa.

Z umetniško vodjo Diano Koloini, ki se ji je iztekel mandat konec decembra, je gledališče doseglo urejenost, saj je Diana Koloini uspešno dopolnila lansko sezono, ki je bila obremenjena z odpovedanim projektom. Letošnja, ki jo je oblikovala, pa je s prvima dvema uprizoritvama že doživela uspeh, so zapisali v združenju.

V ZDUS izražajo skrb, da člani upravnega odbora zaradi političnih in osebnih razprtij, kakršne so povzročile že prejšnje menjave, Diani Koloini ne bodo podaljšali mandata.

Ob tem se v ZDUS tudi bojijo, da bi upravni odbor med kandidati, ki so se prijavili na oktobra objavljeni razpis, imenoval nekoga, ki sploh nima gledaliških izkušenj. Ob tem opozarjajo na pomen SSG v Trstu, ki ga ima za zamejsko kulturo in celotno slovensko gledališče.

Kot so pojasnili v SSG, se upravnemu odboru, ki je pripravil razpis za novo vodstvo gledališča, naslednji teden izteče mandat. Zato ima možnost odločitev o imenovanju novega vodstva prepustiti novemu upravnemu odboru.

V ponedeljek, 27. januarja, se bo sestala skupščina SSG, ki jo sestavljajo predstavniki pokrajine Furlanije-Julijske krajine, pokrajine Trst, občine Trst, obeh slovenskih krovnih organizacij - Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij ter Društvo slovensko gledališče. Skupščina bo imenovala nov upravni odbor.

Možno je tudi, da bi dosedanji odbor določil vsaj začasno vodstvo, saj se je gledališče sredi sezone znašlo brez umetniškega vodje in direktorja, so povedali v tržaškem gledališču.

Povezava: Izjava ZDUS (PDF / 95 kB)