STA, 6. 11. 2015

Z Ibsenovim Peerom Gyntom začetek nove sezone gledališča v Trstu

Letošnjo sezono Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu bo v petek uvedla koprodukcijska predstava Peer Gynt. Režijo dramske pesnitve o iskanju jaza norveškega dramatika Henrika Ibsena podpisuje umetniški vodja SSG Eduard Miler. Predstava je premiero doživela 8. oktobra v Mestnem gledališču ljubljanskem, ki je koproducent predstave.
:
:
Foto: Sebastian Cavazza
Foto: Sebastian Cavazza
Foto: Sebastian Cavazza
Foto: Sebastian Cavazza
Foto: Sebastian Cavazza
Foto: Sebastian Cavazza
Foto: Sebastian Cavazza
Foto: Sebastian Cavazza

Eksistencialna pravljica o človeku, ki se noče soočati z realnostjo vsakdana in živi v vzporednem svetu domišljije, kjer je vedno lahko junak neverjetnih pustolovščin, bo pred gledalci zaživela v sugestivni uprizoritvi, so prepričani v tržaškem gledališču.

Vlogo naslovnega junaka je prevzel Matej Puc, domišljijski svet protagonista, ki je poln resničnih oseb, prikazni, prividov in čudežnih bitij, pa bodo prikazali Iva Krajnc, Primož Pirnat, Nina Rakovec, Domen Valič, Jure Kopušar in igralec SSG Vladimir Jurc.

Ibsenov Peer Gynt sodi med najznamenitejše dramske junake vseh časov. Mladi Peer živi sam z materjo. Njuni dnevi, morda na videz revni, so polni divje razbrzdane ježe skozi domišljijske pokrajine, skozi zgodbe, bajke, pravljice, pesmi. Peer odrašča v burnega, zahtevnega in zapeljivega sanjača. V njem se bijeta dve duši: ena je prek sveta pravljic usmerjena proti vsemu lepemu, etičnemu, drugi del njegove narave pa ga vleče v neznano, tvegano, skrivnostno, temno.

Peerova želja po nekakšnem uspehu in njegovo neumorno prepričanje v lastno izjemnost ga večkrat zavrtita v središče družbe, a vsakič spet tudi izvržeta. Dramska pesnitev tako prinaša mešanico resničnih dogodkov, prepletenih z avtorjevimi avtobiografskimi elementi in pravljičnim svetom, polnim simbolov, ki nudijo možnosti za najrazličnejše interpretacije, so zapisali v gledališču.

Avtorica priredbe in dramaturginja uprizoritve je Žanina Mirčevska. Prevod je delo Milana Jesiha, scenograf je Branko Hojnik, kostumografka je Jelena Proković.

Predstava Peer Gynt sodi med nove predstave, ki si jih bo ogledala žirija Primorskega dnevnika in ki se bo potegovala za nagrado za umetniški presežek. Med temi predstavami bo tudi slovenska praizvedba drame Ismena, njena sestra, ki bo premiero doživela v petek, 13. novembra. Delo nizozemske dramatičarke Lot Vekemans bo režiral Igor Pison.