STA, 12. 6. 2015

V CD za novo sezono razpisali več abonmajev

V Cankarjevem domu (CD) v sezoni 2015/16 razpisujejo več abonmajev za mlajše obiskovalce: Moj prvi abonma za otroke, D best abonma za najstnike, Ta hud abonma za dijake, za malce starejše pa sta primerna tudi abonma Bis! in abonma Liffe po LIffu +, namenjen vsem ljubiteljem filma. Pripravljajo tudi več novih glasbenih in gledaliških uprizoritev.

Cankarjev dom / Foto: Nebojša Tejić STA

Moj prvi abonma, ki je namenjen otrokom od petega do desetega leta starosti, bodo začeli v času knjižnega sejma s predstavo Guliverjeva potovanja, ki je nastala po predlogi Jonathana Swifta, v režiji Matjaža Fariča in produkciji SNG Maribor. Decembra bo na ogled uspešnica Andreja Rozmana Roze Kako je Oskar postal detektiv, januarja pa napovedujejo premiero opere za otroke Brundibar, ki nastaja v koprodukciji med CD, Glasbeno matico Ljubljana, Slovenskim komornim glasbenim gledališčem in Akademijo za glasbo v Ljubljani.

Obetajo se še poetična klovnovska predstava Luna na cesti, nastala v koprodukciji med Zavodom Bufeto in Slovenskim mladinskim gledališčem, predstava Sneguljčica v izvedbi SLG Celje, pripravljajo pa še jezikovno delavnico Atlas besed, ki jo je zasnovala Tadeja Zupan Arsov.

Mladostnikom iz višjih razredov osnovne šole je namenjen D best abonma, ki ga bodo začeli novembra, ko bodo z Lutkovnim gledališčem Maribor in Mestnim gledališčem Ptuj obnovili lutkovno predstavo Kurent, nastalo po literarni predlogi Aleša Štegra. Decembrska predstava bo Enci benci Katalenci, projekt skupine Katalena v produkciji CD, na sporedu pa bodo tudi glasbeno-gledališka predstava Akord za akordom. Februarja bo sledila noviteta mlade dramatičarke Urške Taufer Kako osvojiti fanta (4 simpl koraki), ki nastaja v produkciji Gledališča Koper in v koprodukciji CD, za marčevsko predstavo pa so izbrali kvazi kviz Jezik ne jezi se Andreja Rozmana Roze.

Drugo premiero D best abonmaja bodo pripravili v sklopu pomladanskega fokusa CD, ki bo potekal pod skupnim naslovom Shakespeare za vedno. Glasbeno predstavo Shakesoneti so zasnovali z ustvarjalci skupine Bossa de novo po zasnovi Mitje Vrhovnika Smrekarja in Primoža Viteza.

Shakesoneti so namenjeni široki ciljni skupini, zato so jo uvrstili tudi v Ta hud abonma, namenjen dijakom in študentom. Za ta abonma praviloma izbirajo projekte iz programa CD. S Ta hudim abonmajem se od lani povezuje tudi Bis! abonma, ki ga, kot so zapisali v CD, "ogreva sintagma medgeneracijsko povezovanje in je namenjen zreli generaciji". V okviru omenjenih abonmajev si bo mogoče septembra ogledati Rozmanovo igro o prvi slovenski komediji in njenem avtorju ATL 220, nastalo ob 220-letnici smrti Antona Tomaža Linharta.

Leto 2015 bodo v CD sklenili z dvema gostujočima predstavama - Mollierovim Tartuffom iz SNG Nova Gorica in uprizoritvijo Opičjega kralja v izvedbi Kitajskega narodnega gledališča. Predstava s 50 nastopajočimi bo, kot so prepričani v CD, prava paša za oči, zato jo namenjajo abonentom Bis abonmaja, medtem ko si bodo imetniki Ta hudega abonmaja lahko ogledali Tartuffa. Abonenti obeh abonmajev si bodo obenem lahko ogledali tudi Verdijevega Othella, ki ga CD pripravlja z SNG Opero in baletom Ljubljana, za Bis! abonma pa so rezervirali termin gostovanja predstave Pašjon z Iztokom Mlakarjem.