STA, 20. 6. 2013

V SMG za zaključek sezone triptih Ljubezen v pismih

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bodo sezono sklenili z gledališkim triptihom Ljubezen v pismih. Erotično ljubezen bodo zastopala Joyceova Pisma Nori in Grumova Pisma Joži, bratsko ljubezen pa bo občinstvo spoznavalo preko korespondence Vincenta van Gogha v Pismih Theu. Premiera prvega dela triptiha Pisma Nori bo drevi ob 20. uri.
foto: Nada Žgank
foto: Nada Žgank
foto: Nada Žgank
foto: Nada Žgank
foto: Nada Žgank
foto: Nada Žgank

Pisma Nori Jamesa Joycea bo v spodnji dvorani SMG gledališko osmislila Damjana Černe. Kot je zapisano na spletni strani gledališča, vsako ponovno objavo Joyceovih pisem Nori spremljajo debate in razmisleki o tem, ali so to res javna ali skrajno intimna pisma in ali je prav, da so javno objavljena. Joyceov vnuk Stephen Joyce se je dolga leta trudil, da pisma ne bi prišla v javnost.

Nasprotniki tega mišljenja pa trdijo, da je ravno Joyce literaturo osvobodil purizma in mnogih tabujev, da je v svojih delih pisal o resničnih ljudeh in najintimnejših podrobnostih iz njihovih življenj.

Zažgati ali jih dati v javnost je večno vprašanje literarne zgodovine. Tudi Nora je, še preden so bila pisma objavljena, uničila nekaj Joyceovih pisem, na koncu pa jih je hranil brat Stanislaus. Černetovo privlači mejnost Joyceovih Pisem Nori. Eden od razlogov za njihovo uprizoritev je prav v tem, da ne bomo nikoli nedvoumno odgovorili na vprašanje, ali je javnost do njih upravičena ali ne.

Van Goghova pisma Theu so dragoceno pričevanje o umetnikovem subtilnem zaznavanju sveta okoli sebe, o njegovem razvoju, notranjem življenju in boju z demoni bolezni, ki jim je nadvse želel pobegniti, saj so ga ovirali pri slikanju. Hkrati so dokaz o predani bratovski ljubezni, povezanosti in skrbi, ki jih niti občasni spori niso mogli omajati.

V SMG se bosta v slikarjev intimni svet podala Ivan Peternelj in Robert Prebil. Pritegnila ju je zlasti neposrednost umetnikove intimne pisave ter kompleksna in občutljiva osebnost, ki se razkriva za njimi. Njegovo duševnost bosta skušala osvetliti z dveh plati - eden od njiju se bo osredotočil na njegova notranja stanja, boje z boleznijo, doživljanje samega sebe, drugi pa na njegov odnos do zunanjega sveta.

Tretji sogovornik v večeru, posvečenem Van Goghu, bodo podobe - projekcije Van Goghovih slik, ki bodo estetsko, atmosfersko, simbolno in pomensko obogatile besedo. Premiera Pisem Theu bo v petek, 21. junija, ob 20. uri v dvorani Stara pošta.

Literarni in gledališki kritik Lado Kralj je v spremni besedi za izdajo pisem Slavka Gruma njegovi muzi in ljubezni Joži zapisal, da realna Grumova pisma njegovi ljubici Joži Debelak včasih vsebujejo pasaže, ki so povsem fikcijske.

Ivanu Rupniku nedvomno tudi ta resnična izmišljija pisem predstavlja dodaten čar za njihovo ugledališčenje. Tako kot ga privlači dejstvo, da so pisma Joži Debelak z vso bolestno in sublimno erotiko vzporedna Dogodku v mestu Gogi. Predvsem pa so ta pisma neločljivo povezana z njegovo dramatiko kot drugo realnostjo, piše na spletni strani gledališča.

Pisma Joži Slavka Gruma bodo premierno uprizorjena v soboto, 22. junija, ob 20. uri v zgornji dvorani gledališča. Rupnik jih bo na oder postavil skupaj z Lucijo Grm.