STA, 24. 9. 2015

Sezono v Mali drami uvaja Demokracija! Josifa Brodskega

V ljubljanski Drami bodo sezono Male drame 25. septembra uvedli s premiero prve slovenske uprizoritve besedila Josifa Brodskega Demokracija! v režiji Matjaža Zupančiča. Brodski z dramo odprte strukture, ki se dotika vladajočih sistemov v socializmu in demokraciji, po besedah Zupančiča izziva teater, a to počne nadarjeno in duhovito.
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Besedilo dobro sovpada z vodilom letošnje sezone, karikaturami, ki brezkompromisno beležijo trenutek in stanje družbe. Ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor je na torkovi novinarski konferenci povedal, da se dramo Brodskega lahko razume tudi kot dolgo pesnitev o vladajočih strukturah v totalitarizmu in demokraciji.

V predstavi se bodo pojavili predsednik države (Jernej Šugman), minister za notranje zadeve in pravosodje (Bojan Emeršič), finančni minister (Jurij Zrnec), ministrica za kulturo (Silva Čušin) ter tajnica (gostja Barbara Ribnikar).

"Pisana je na način, da si lahko predstavljamo, da so bile pred tem neke vlade in da bodo zatem še druge vlade, ki se bodo enako ukvarjale s problemi, ki jih obdajajo. Na nek način zelo humoren pesimizem, kar se tiče vladajočih struktur in našega bivanja pod njihovimi vladavinami," je o drami povedal Samobor.

Besedilo je Samoborju predstavila prevajalka Ana Vipotnik, ravnatelj Drame pa je v vlogi režiserja takoj videl Zupančiča, saj se nekatere njegove predhodne režije ujemajo z duhom Brodskega. Režiser je povedal, da je Demokracija! silno bogata, a hkrati precej neobičajna "dramska partitura". Gre namreč za posebno zbirko dialogov, ki jih avtor prepušča ustvarjalcem predstave, da jih razvrstijo po svoje.

"Brodski izziva teater, ga provocira, a moram reči, da to počne nadarjeno in duhovito. Čeprav se igra začne v socializmu in Brodski zelo duhovito karikira totalitarne politične vzorce v mali državici, satelitu nekdanje Sovjetske zveze, po drugi strani zelo duhovito problematizira tezo o koncu zgodovine in zmagovitem kapitalizmu. Prav na horizontu teze o koncu zgodovine se demokratična ideja izgublja in družba se sprevrača v džunglo, kjer vlada zakon močnejšega," je pojasnil Zupančič in ob tem citiral Brodskega: "Kjer se zgodovina konča, se začne zoologija."

Zanimiva je tudi struktura besedila, saj sta oba sistema, socializem in kapitalizem, skozi predjed, glavno jed in sladico, predstavljena kot obed oziroma požrtija. Pomemben del predstave so avtorski songi in priredba skladbe, ki jih podpisuje Jani Kovačič.

Zupančiču je pri dramaturgiji pomagala Darja Dominkuš, ki je menila, da je Demokracija! izjemno pronicljiv, duhovit in inteligenten tekst: "Hkrati kritičen, po svoje pa tudi grenak in bridek, predvsem zato, ker še enkrat poudari, da je demokracija iluzija." Zanimivo se ji zdi, da je Brodski, ki je sicer bolj znan kot pesnik in je doživel oba režima, leta 1991, ko je dramo napisal, pravilno detektiral vse, kar se je kasneje tudi dejansko dogajalo in se še dogaja.

Scenografijo podpisuje Alen Ožbolt, kostume je zasnovala Bjanka Adžić Ursulov, kot svetovalec za gib pa je z igralci sodeloval Andres Valdes.

Povezani dogodki