STA, 5. 7. 2021

V Novi Gorici še živa premiera predstave jerebika, štrudelj, ples pa še kaj

Druga premiera veseloigre Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj bo danes ob 21. uri zaživela na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Prva premiera je bila namreč na ogled le abonentom preko spleta, tokrat pa bo koprodukcija s Slovenskim mladinskim gledališčem dočakala še premiero v živo.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Avtorica Simona Semenič je zgodbo jerebika, štrudelj, ples pa še kaj postavila v vas v Vipavski dolini, na 15. avgusta 1963. Vaščani pripravljajo dva dogodka na isti dan, ob isti uri – mašo za veliki šmaren z gospodom škofom in proslavo za dan graničarjev JNA s tovarišem sekretarjem izvršnega komiteja centralnega komiteja. Odločitve, ki jih morajo sprejeti, so težke. Bodo zveste ovčice ali poslušni tovariši? Na prvi pogled je predstava igra o nekem zgodovinskem času in temeljni slovenski ideološki razklanosti. A bolj ko se zadeva razpleta, bolj postaja portret sodobne slovenske družbe.

Kot je na novinarski konferenci veseloigre povedal režiser Jure Novak, so pri predstavi uporabili narečje z območja zgornje Vipavske doline, v katerega je postavljena tudi zgodba. Verjame, da bo "predstava dobro sprejeta in odlično gledana".

Dramaturg predstave Marko Bratuš pa je spomnil, da je odrsko delo nastajalo v čudnih časih epidemije: "Iz tega smo želeli potegniti kar največ. Prav zato smo se vsi sodelujoči nekako nadgradili v svojem videnju sveta. Mislim pa, da je to tekst, ki je primeren za ta čas."

Igralka Patrizia Jurinčič Finžgar pa je bila prepričana, da predstava odpira veliko tem, ki so pomembne tudi za današnji čas.

Poleg režiserja Jureta Novaka se pod dramsko uprizoritev podpisujejo še dramaturg Marko Bratuš, avtor jezikovne priredbe Srečko Fišer, lektorja Srečko Fišer in Anja Pišot, scenografka Urša Vidic, kostumografka Dajana Ljubičić, avtor glasbe Uroš Buh in koreograf Branko Potočan.

V predstavi igrajo Marjuta Slamič, Patrizia Jurinčič Finžgar, Helena Peršuh, Damjana Černe, Ana Facchini, Draga Potočnjak, Nataša Keser, Iztok Mlakar, Andrej Zalesjak, Blaž Šef, Matej Recer, Primož Bezjak, Željko Hrs in Blaž Valič.

Jure Novak, jerebika štrudelj ples pa še kaj, SMG, SNG Nova Gorica, Simona Semenič