STA, 31. 7. 2017

Umrl ameriški igralec Sam Shepard

Na svojem domu v Kentuckyju je v 74. letu starosti zaradi bolezni v četrtek umrl Pulitzerjev nagrajenec, dramatik in igralec Sam Shepard, čigar kariera je bila dolga skoraj pet desetletij, danes poročajo ameriški mediji.
:
:

Sam Shepard / Foto: Soerfm, via Wikimedia Commons

Shepard je umrl zaradi komplikacij amiotrofične lateralne skleroze oziroma ALS, poznano tudi pod imenom Lou Gehrigova bolezen, poroča ameriški časnik The New York Times, ki se sklicuje na družinskega člana.

Za svojo igro Pokopan otrok leta 1979 dobil Pulitzerja, leta 1984 pa je bil nominiran za Oskarja za vlogo testnega pilota v filmu Pravi fantje (1983). Bil je avtor 44 iger in več knjig, esejev in drugih zgodb. Skoraj 30 let svojega življenja je preživel z igralko in Oskarjevo nagrajenko Jessico Lange, s katero je imel dva otroka, razšla sta se leta 2009.

Shepard je leta 1986 postal član Ameriške akademije umetnosti in književnosti, leta 2009 pa so ga nagradili s priznanjem Mednarodne fundacije za gledališče Laure Pels. V pol stoletja dolgi karieri je tudi predaval in vodil seminarje na več ameriških univerzah.

Shepardove drame so bile poznane po temnem vzdušju, v katerih je povezal nadrealistične elemente s črnim humorjem in liki z roba ameriške družbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Svoje zgodnje otroštvo je preživel v Illinoisu, igrati pa je začel že v srednji šoli. Eno leto je študiral kmetijstvo in se nato pridružil gledališki skupini ter se v začetku 60. let prejšnjega stoletja preselil v New York, kjer je začel pisati igre.

Shepard je bil že uveljavljen v gledališču, ko se je podal v filmske vode. Njegova prva večja vloga je bila v filmu režiserja Terrenca Malicka Božanski dnevi (1978). Čeprav je bil vedno zvest odru pa je nastopil še v več uspešnih filmih kot so Jeklene magnolije, Baby Boom, Resurrection, Country, Pelikanovo poročilo in Sestreljeni črni jastreb, piše ameriški portal Indie Wire.

Leta 1984 je kot soscenarist sodeloval pri filmu Pariz, Teksas nemškega cineasta Wima Wendersa, s katerim sta kasneje sodelovala tudi pri filmu Ne hodi mi trkat.

Njegov zadnji film psihološki triler režiserke in scenaristke Camille Thoman Never Here so premierno predstavili prejšnji mesec. V vlogi patriarha rodbine Rayburn, ki vodi hotel na Floridi, pa je nastopil tudi v Netflixovi seriji Bloodline.

Shepard se je leta 1969 poročil z igralko O-Lan Jones, s katero je imel sina Jesseja Moja Sheparda. V tem času pa je imel tudi afero s pevko, avtorico in umetnico Patti Smith. Shepard se je z družino za nekaj let preselil v London in se v sredini 70. let prejšnjega stoletja vrnil v ZDA.

Na snemanju filma Frances (1982) je spoznal Oskarjevko Jessico Lange. Leta 1984 se je tudi uradno ločil od svoje žene, že pred tem pa začel živeti z Jessico Lange, s katero je imel hčer Hannah Jane in sina Samuela Walkerja Sheparda.