STA, MGL, 23. 6. 2017

V MGL medije pozivajo h korektnemu in objektivnemu poročanju o smrti Gašperja Tiča

Kolektiv Mestnega gledališča ljubljanskega je na medije naslovil pismo, v katerem izraža ogorčenje nad senzacionalističnim načinom poročanja o smrti igralca Gašperja Tiča. To neodgovorno in neetično pisanje spodbuja tudi grozljive, nedostojne komentarje. Zato pozivajo medije naj sporne članke umaknejo in blokirajo možnost komentiranja pod njimi.
:
:

Gašper Tič / Foto: Mimi Antolović, Arhiv ZDUS

Okoli 200 podpisnikov, med katerimi je poleg igralcev in ustvarjalcev Mestnega gledališča Ljubljanskega (MGL) še nekaj drugih igralcev, umetnikov in kulturnikov, je podpisalo sledeč apel:

"Ogorčeni zasledujemo senzacionalističen način poročanja o smrti našega kolega Gašperja Tiča. To neodgovorno in neetično pisanje mnogih medijev spodbuja tudi grozljive, nedostojne komentarje na forumih teh medijev. Mediji bi se morali zavedati, da s svojim načinom pisanja povzročajo in tudi spodbujajo okrutna pisanja na forumih, ki ljudem pod plaščem internetne anonimnosti dobesedno omogočajo pljuvanje po človeku, ki ga niso poznali, a si na podlagi člankov ustvarjajo mnenje, ki je daleč od realnega.

Zavedati se moramo, da gre za tragičen dogodek, ki zaradi tega, ker se eden od njegovih udeležencev ne more braniti, ne more povedati svoje zgodbe, terja še večjo odgovornost in previdnost pri sklepanjih in zaključkih. Pisanja o nepreverjenih dejstvih, namigovanja in samovoljni zaključki povzročijo nepopravljivo moralno škodo igralcu, ki smo ga kolegi poznali kot povsem drugačnega človeka, kot danes lahko o njem (žal) beremo.

Težko nam je ob blatenju imena človeka, ki mu je bilo v nesrečnem dogodku na najbrutalnejši način odvzeto življenje in se na navedbe medijev ne more odzivati sam. Zato, ker smo ga imeli radi, ker smo ga spoštovali, čutimo dolžnost, da se odzovemo mi, njegovi kolegi, ki smo z njim preživeli ure in ure na odrih in zasebno na klepetih, v katerih nam je dopustil, da smo ga spoznali v dno njegove nepokvarjene duše.

Vsi, ki smo pokojnega Gašperja pobližje poznali, vemo, da je šlo za poudarjeno ljubeznivega, nežnega, dobronamernega in sočutnega človeka, ki resnično ni zmogel niti kančka fizičnega nasilja.

Prosimo vas, da se zavedate, da je Gašper za seboj pustil odraščajoča sinova, ki te članke in odzive lahko prebirata. Dodatno trpljenje sinov in ostalih svojcev pokojnika lahko zmanjšate tako, da poročate korektno, s preverjenimi dejstvi.

Zato apeliramo na vas, da sporne članke umaknete, predvsem pa, da blokirate možnost »komentiranja« pod članki, kjer nizkotneži na Gašperja zlivajo obtožbe in žaljivke, ki si jih naš kolega ne zasluži. Nasprotno, zasluži si, da policija opravi svoje delo in da o njenih izsledkih javnosti korektno poročate vi, (ko bo za to čas), ko kriminalisti in tožilstvo opravijo svoje delo."