STA, 18. 3. 2022

V Mali Drami premiera uprizoritve #punceinpolpunce

V Mali Drami bo drevi premiera krstne uprizoritve po igri Jere Ivanc #punceinpolpunce v priredbi in režiji Ivane Djilas. Uprizoritev se ukvarja z zgodovinskimi ženskimi liki, z njihovo ujetostjo v začarani krog ženskih arhetipov in z iskanjem poti iz teh zank.
:
:
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Ivana Djilas v uprizoritvi #punceinpolpunce nadaljuje raziskovanje teme, ki jo je v sezoni 2020/21 na Velikem odru ljubljanske Drame odprla že uprizoritev Moj mož po zgodbah Rumene Bužarovske. Takrat je večinoma ista avtorska in igralska ekipa pod njenim vodstvom skozi intimne zgodbe in življenjske preizkušnje običajnih žensk raziskovala balkanske arhetipe.

Uprizoritev #punceinpolpunce pa se ukvarja z zgodovinskimi ženskimi liki, z njihovo ujetostjo v začarani krog ženskih arhetipov in z iskanjem poti iz teh zank. "Zdelo se mi je, da živimo v času, v katerem vsi govorijo naenkrat. In vsi imajo prav. To je kakofonija, v kateri nihče več ne sliši drugega. In prav to, da še enkrat in še enkrat in še enkrat poskušamo vse te teme odpirati, je pot, ki nas vodi iz zank," je za gledališki list povedala režiserka.

Igralke v uprizoritvi je opisala kot fascinantne in navdihujoče, disciplinirane, zahtevne do sebe in z neverjetnim potrpljenjem za delo v skupini. "Zanimivo je, da smo vse čutile potrebo po humorju. Da smo se nenehno spogledovale z absurdom. Danes težko izgovarjaš velike teme in se jemlješ smrtno resno. Težko ponujaš rešitve, ko si tako zmeden. In zelo težko pariraš realnosti, ki je tako hitra in v marsičem bolj zanimiva od zgodb," so njene besede navedli v sporočilu za javnost.

Besedilo je navdihnila drama Caryl Churchill Punce in pol, ki je pred leti že bila uprizorjena v Drami. V.d ravnateljice Drama Vesne Jurca Tadel je na novinarski konferenci pred premiero povedala, da je besedilo, ki je nastalo, nekaj popolnoma drugega. Označila ga je kot "provokativno, zahtevno in inovativno".

Igra je postavljena v gledališče, kjer bi morala potekali slavnostna sezona opolnomočenja žensk, ki pa je v celoti odpovedana. Spremljamo sedem žensk: zgodovinskih osebnosti, mitskih figur in zgodovinskih oseb, ki so postale mit - vlog in igralk, ki so te vloge snovale pred zaprtjem. Tako iz odrske teme v iskanju smisla stopijo pred gledalce astronomka Vera, papežinja Ivana, eksotična kraljica Helena, Dolores, kip žalostne matere božje, Vida, domača perica, Marijana, podoba svobode z Delacroixove slike ter Stana, svetovna in olimpijska prvakinja v šprintu na sto, znana tudi kot Stella Walsh.

Jera Ivanc je v repertoarni knjižici sezone zapisala, da so #punceinpolpunce "poskus upora proti tradicionalizmu in antiintelektualizmu, nekakšna aristofanovska utopija, ki verjame v nenasilne spremembe, tudi v gledališču". Kot je še zapisala, je z izborom "hotela pokriti vse sfere človekovega delovanja in različne načine razmišljanja, hkrati pa parodirati hiperprodukcijo, svaštarizem in površnost slovenskega gledališča, tudi njegov navidezni feminizem". Igra, ki jo je Jera Ivanc napisala po naročilu SNG Drama Ljubljana, je nominirana za letošnjo Grumovo nagrado.

V krstni uprizoritvi igrajo članice Draminega igralskega ansambla Iva Babić, Silva Čušin, Maša Derganc, Saša Pavček, Mia Skrbinac in Nina Valič ter gostja Nataša Živković. Jera Ivanc je tudi dramaturginja uprizoritve, scenografinja je Sara Slivnik, kostumografinja Jelena Proković, avtor glasbe Boštjan Gombač, lektorica Tatjana Stanič, asistentka režiserke in svetovalka za gib Maša Kagao Knez, oblikovalka svetlobe Mojca Sarjaš.

SNG Drama Ljubljana, Ivana Djilas, #punceinpolpunce