STA, 15. 3. 2022

#punceinpolpunce v Mali Drami o iskanju poti iz ženskih arhetipov

V Mali Drami bo danes, 18. 3. 2022, premiera krstne uprizoritve predstave #punceinpolpunce po igri Jere Ivanc v priredbi in režiji Ivane Djilas. V uprizoritvi se ukvarjajo z zgodovinskimi ženskimi liki, njihovo ujetostjo v začarani krog ženskih arhetipov in iskanjem poti iz teh zank.
:
:
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Po besedah v. d. ravnateljice Drame Vesne Jurce Tadel je besedilo navdihnila drama Caryl Churchill Punce in pol, ki je pred leti že bila uprizorjena v Drami. A besedilo, ki je nastalo, je nekaj popolnoma drugega. Označila ga je kot "provokativno, zahtevno in inovativno".

Ivana Djilas je povedala, da se je v štirih desetletjih od nastanka igre Caryl Churchill spremenil kontekst, spremenile so se tudi teme, s katerimi se ženske spopadajo. Nekatere like iz igre Caryl Churchill so ohranile, nekateri so drugačni. Želele so zbrati arhetipske like in jih soočiti v neki situaciji ter odpirati teme, ki jih je prinesel čas.

Kot je še povedala, v uprizoritvi #punceinpolpunce nadaljuje raziskovanje teme, ki jo je v sezoni 2020/21 na Velikem odru SNG Drama Ljubljana odprla že njena uprizoritev Moj mož po zgodbah Rumene Bužarovske. Medtem ko so se v slednji ukvarjala s preizpraševanjem balkanskih arhetipov, poguma žensk v različnih vsakdanjih in osebnih preizkušnjah, se tokrat ukvarjajo z zgodovinskimi ženskimi liki, njihovo ujetostjo v začarani krog ženskih arhetipov in iskanjem poti iz teh zank.

Kot navajajo v Drami, se igra #punceinpolpunce odvija v gledališču, kjer bi morala potekati "slavnostna sezona opolnomočenja žensk", ki pa je v celoti odpovedana. Spremljamo prizore sedmih žensk, ujetih v zaprtem gledališču - konkretni zgodovinskih osebnosti, mitskih figur in zgodovinskih oseb, ki so postale mit - "vlog in igralk, ki so te vloge snovale pred zaprtjem. Kaj se torej zgodi, ko iz odrske teme zaprtega gledališča stopijo lepa Vida, trojanska Helena in papežinja Ivana, interspolna atletinja Stanislawa Walasiewicz in astrofizičarka Vera Rubin, Marijana, personifikacija z Delacroixove slike, in Dolores, kip Marije Sedem žalosti? Pijane, kot njihove predhodnice v Puncah in pol Caryl Churchill, objokujejo svoje nerojene, zapuščene in umorjene otroke? Ne. V iskanju smisla zasnujejo feministično revolucijo," je v repertoarni knjižici zapisala Jera Ivanc, ki je tudi dramaturginja predstave.

Ob tem je poudarila, da so #punceinpolpunce "poskus upora proti tradicionalizmu in antiintelektualizmu, nekakšna aristofanovska utopija, ki verjame v nenasilne spremembe, tudi v gledališču". Igra, ki jo je je Jera Ivanc napisala po naročilu SNG Drama Ljubljana in jo podnaslovila logocentrična komedija o delcih, revoluciji in gledališču, je nominirana za letošnjo Grumovo nagrado, so spomnili v Drami.

Iva Babić, ki nastopa v vlogi papežinje Ivane, je besedilo Jere Ivanc označila kot zelo prodorno. Kot je povedala, se ji je kot igralki zdelo izjemno pomembno oziroma predpogoj, da "si izoblikuješ osebno stališče do snovi in da nimaš zadrege pred tem, da bi ga kaj spodneslo". Maša Derganc v vlogi Helene je izpostavila, da je na Slovenskem njen lik v glavnem poznan kot lepa Helena, medtem ko jo v tujini poznan kot trojanska Helena. Tudi Jera Ivanc je v svojem besedilu podkrepila žensko, ki je uspešna, ki ve, kaj ji pripada oziroma si to vzame.

V predstavi igrajo še Silva Čušin, Nataša Živković, Mia Skrbinac, Nina Valič in Saša Pavček. Scenografinja je Sara Slivnik, kostumografinja Jelena Proković, avtor glasbe Boštjan Gombač, lektorica Tatjana Stanič, asistentka režiserke in svetovalka za gib Maša Kagao Knez.

Jera Ivanc, SNG Drama Ljubljana, Ivana Djilas, #punceinpolpunce

Povezani dogodki