STA, 19. 5. 2022

V ljubljanski Drami Kabaret Kaspar o današnjem svetu in bližnji prihodnosti

Na odru SNG Drama Ljubljana bo prihodnji četrtek krstna uprizoritev predstave Kabaret Kaspar v svetu uveljavljene hrvaške dramatičarke Tene Štivičić. Predstava je žanrski hibrid tragikomedije in angažirane drame, ki tudi prek humorja in samoironije govori o današnjem svetu in bližnji prihodnosti. Režiser predstave je Marjan Nečak.
:
:

Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

V Kabaretu Kaspar igrajo Barbara Cerar, Saša Tabaković, Iva Babić, Pia Zemljič, Uroš Fürst, Benjamin Krnetić, Nina Valič, Klemen Janežič in Janez Škof. Scenografinja predstave je Urša Vidic, kostumografinja Jelena Proković, avtor videa Marin Lukanović, lektorica Tatjana Stanič, koreograf Klemen Janežič, oblikovalec luči Borut Bučinel ter asistent režiserja Žiga Hren in asistentka kostumografinje Saša Dragaš.

Režiser Marjan Nečak je na današnji novinarski konferenci povedal, da je Kabaret Kaspar angažirani tekst o današnjem svetu in bližnji prihodnosti, ki tudi razkriva tragikomične razmere, "v katerih se danes vsi nahajamo". Metafora Kaspar, kar smo vsi, velja za današnjega normalnega človeka, "če ta sploh še obstaja", in gre za lik, "da se spomnimo, kje smo, kaj smo, kakšni smo in smo bili in kam gre ta svet", je še povedal režiser. Dodal je, da gre za zelo kompleksno in iskreno predstavo, obogateno z glasbo različnih stilov, ki odpira številna vprašanja.

Prevajalka in dramaturginja Darja Dominkuš je povedala, da je posebnost in dragocenost kabareta, da govori o sedanjem svetu, kar je po njenih besedah s stališča avtorice zelo pogumno dejanje, saj je v nekem smislu dosti predrzno spregovoriti o sedanjem času, ko "lahko opisujemo simptome, ugibamo diagnozo, zdravila pa ne poznamo".

Kot je še povedala, je Tena Štivičić ne samo dobra dramatičarka, ampak tudi "človek izostrenega očesa in spretnega peresa", ki je v besedilu uporabila "nekaj čudovitih potez". Prva je dogajanje, ki je postavljeno na samoten otok, kjer je zbrala osem različnih strokovnjakov, ki se znajdejo v nenavadni situaciji, s čimer je razkrila stanje današnjega sveta. Kot je še dejala Darja Dominkuš, predstava govori o vseh nas, o novem delavskem razredu, "kamor spadamo mi vsi", saj je gospodarska kriza leta 2008 razkrila, da smo vsi najemna delovna sila in se nam poruši svet ob izgubi službe.

Samo besedilo je zelo hibridno, kjer dialogi prehajajo v verze, ki jih je uglasbil Marjan Nečak. V dialogih so po besedah Darje Dominkuš stvari bolj prikrite, v verzih je precej neposrednosti in iskrene izpovedi lastnih stisk in strahov. Ocenila je, da se bo občinstvo lahko identificiralo na mnogih točkah, kar je ena od vrednosti te predstave. Da ne bi bilo sentimentalnega izliva samopomilovanja, predstava prinaša humor in samoironijo, s katero avtorica pred nas postavlja like, ki so nam podobni, "malo prestrašeni, smešni, žalostni, mogoče mestoma celo tragični," je še dodala.

Iva Babić, ki v predstavi igra Mercy Hiscock z agencije za zaščito človekovih pravic, je na vprašanje, kako so igralci razumeli omenjeno samoironijo, povedala, da je zanjo samoironija osvobajajoča in razbremenjujoča. "Gledališče je prostor, kjer vse uveljavljene resnice postavljamo pod vprašaj. Teater nikoli ne sme biti dogmatski. Samoironija je dobrodošla v življenju in na odru," je dodala.

Ravnateljica SNG Drama Ljubljana Vesna Jurca Tadel je povedala, da je bila drama napisana po naročilu ljubljanske Drame.

Svetovna premiera Kabareta Kaspar bo 26. maja ob 20. uri. V tej sezoni bosta sledili še ponovitvi v petek in soboto ob 19.30. Druge ponovitve bodo v prihodnji sezoni. Kabaret Kasper je zadnja premiera letošnje sezone v ljubljanski Drami.

Kabaret Kaspar, Tena Štivičić, SNG Drama Ljubljana, Marjan Nečak