STA, 26. 5. 2022

V ljubljanski Drami krstna uprizoritev Kabareta Kaspar

Na Velikem odru SNG Drama Ljubljana bo ob 20. uri krstna uprizoritev Kabareta Kaspar hrvaške dramatičarke Tene Štivičić. Predstava je žanrski hibrid tragikomedije in angažirane drame, ki tudi prek humorja in samoironije govori o današnjem svetu in bližnji prihodnosti. Režiser predstave je Marjan Nečak.
:
:
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Po režiserjevih besedah je Kabaret Kaspar angažirani tekst o današnjem svetu in bližnji prihodnosti, ki razkriva tudi tragikomične razmere. Samo besedilo je zelo hibridno, kjer dialogi prehajajo v verze, ki jih je uglasbil prav režiser Nečak. V dialogih so po besedah prevajalke in dramaturginje Darje Dominkuš stvari bolj prikrite, v verzih je precej neposrednosti in iskrene izpovedi lastnih stisk in strahov.

Dogajanje v kabaretu je postavljeno na samoten otok, kjer počitnikuje osem različnih strokovnjakov. Pisana druščina o ali drugače pregorelih posameznikov, strokovnjakinj in strokovnjakov, med katerimi sta tudi pustolovec in pesnik z blokado, si obeta nekakšen preporod v nedotaknjeni naravi, razstrupitev telesa in duha, okušanje svobode, ki je sicer nikjer več ni. Posebna atrakcija otoka je možnost srečanja s skrivnostnim "divjim človekom", ki sodi v nabor lokalnih otoških legend (...) In čeprav se skrivnostni Kaspar na otoku res prikaže, počitnikarji o njem ne izvedo skoraj nič, pač pa veliko razkrijejo o sebi, o frustracijah, anomalijah in strahovih, ki poganjajo sodobni svet. Namesto regeneracije počitniška elita preživlja abstinenčno krizo, ker na otoku ni interneta. Relaksacijo onemogočajo nasprotja med njimi, ki se samo še poglabljajo, meditacijo pa motijo konkretna vprašanja o svobodi in etiki, so predstavo opisali v gledališču.

V uprizoritvi igrajo Barbara Cerar, Saša Tabaković, Iva Babić, Pia Zemljič, Uroš Fürst, Benjamin Krnetić, Nina Valič, Klemen Janežič in Janez Škof.

Tena Štivičić je igro Kabaret Kaspar napisala po naročilu ljubljanske Drame in v tesnem sodelovanju z režiserjem in skladateljem Nečakom.

Ob njem avtorsko ekipo sestavljajo prevajalka in dramaturginja Darja Dominkuš, scenografinja Urša Vidic, kostumografinja Jelena Proković, avtor videa Marin Lukanović, lektorica Tatjana Stanič, koreograf Klemen Janežič, oblikovalec luči Borut Bučinel ter asistent režiserja Žiga Hren in asistentka kostumografinje Saša Dragaš.

Kabaret Kaspar je zadnja premiera letošnje sezone v ljubljanski Drami. Prvi in hkrati edini ponovitvi kabareta pred poletnim premorom bosta v petek in soboto.

Kabaret Kaspar, Tena Štivičić, SNG Drama Ljubljana, Marjan Nečak

Povezani dogodki