STA, 12. 3. 2019

Krila golobice v režiji Matjaža Bergerja zgodba o ljubezni, svobodi, denarju in etiki

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bodo v petek, 15. 3., premierno uprizorili dramo Krila golobice po romanu ameriško-britanskega pisatelja Henryja Jamesa. Prvo slovensko dramsko adaptacijo tega romana, ki govori o ljubezni, svobodi, denarju in etiki, je na oder postavil Matjaž Berger, ki v Drami SNG Maribor režira prvič.
:
:

Foto: Arhiv SNG Maribor

"Besedilo Krila golobice je zelo specifična besedna umetnina, ki briljira v elegantnem plotu in v vseh odtenkih, ki jih v singularnem sproža tok zavesti in kakor jih v zgodbi, ki je zgodba o ljubezni, svobodi, denarju in etiki s strastjo do realnega, zapiše Henry James. Njegov stil, etične stave, epistemološka duhovitost v opisovanju detajlov in nasprotij vodijo v določeno cono emancipacij na ravni uvidov v etične horizonte in v horizonte, ki pomenijo za posameznika načrt v življenju," je v gledališkem listu izpostavil Berger.

Krila golobice kot uprizoritev so po njegovih besedah raziskava skupnih podmen etike in gledališke transformacije v sondiranju emancipiranja ideologije vsakdanjega življenja. "V sodobnosti, ko je skoraj že vse standardizirano, se marsikdaj zgodi kaj nenavadnega, neobičajnega, kar bi zdravo razumsko oko postavilo v polje prekrška, etičnega delikta, morda pa je prav ta prekršek točka, ki je vzvod za osvobajanje in za obliko emancipacije ... O tem govori ta zgodba," je izpostavil.

Avtorica adaptacije romana in dramaturška sodelavka je Eva Mahkovic, po besedah katere je v osnovi zgodba razmeroma enostavna in celo spominja na melodramo. "Gre za ljubezenski trikotnik. Tipična jamesovska junakinja, mlada in bogata Američanka Milly Theale, odpotuje v Evropo. Tam se zaljubi v revnega, a inteligentnega in nadarjenega novinarja Mertona Densherja. Težava je, da je Merton Densher že zaročen in tudi zaljubljen v Kate Croy, zelo pametno mlado žensko, ki pa je prav tako revna kot on, samo da še brez poklica in možnosti za samostojnost," je pojasnila začetek zgodbe.

Kostumograf predstave je Alan Hranitelj, skladatelj Peter Penko. "Z nami je bila vseskozi v procesu izjemna Valentina Turcu, ki je interdisciplinarno in disciplinirano kodirala razmerje beseda-telo-gesta, ki je v uprizoritvi ena ključnih komponent, enako briljantni mislec prostora Marko Japelj," je glede ekipe povedal režiser Berger.

V vlogi Kate Croy je igralka Nataša Matjašec Rošker, Merton Densher je Petja Labović in Milly Theale Eva Kraš. Igrajo še Ksenija Mišič, Minca Lorenci, Kristijan Ostanek, Boštjan Marovešič in gostujoči igralec Pavle Ravnohrib kot Henry James.

SNG Maribor, Matjaž Berger