STA, 6. 9. 2013

V Ljubljani nov abonma Transferzala

Pet neodvisnih ljubljanskih odrov - Mini teater, Plesni teater Ljubljana (PTL), Center kulture Španski borci, Stara mestna elektrarna in gledališče Glej - se je odločilo občinstvu v prestolnici ponuditi nov, nekoliko drugačen abonma - Transferzala. Imetniki tega gledališko-plesnega abonmaja bodo lahko izbrali po eno predstavo na vsakem izmed odrov.
:
:

Kot je na današnji novinarski konferenci v gledališču Glej dejal umetniški vodja Španskih borcev Iztok Kovač, ima vsak od sodelujočih odrov svoje občinstvo, z novim abonmajem pa želijo ustvariti pretočnost. Ker so njihove produkcije zelo raznorodne, je njihova abonma večplasten, takšen, kot ga ne morejo ponuditi institucionalni odri.

Po besedah direktorja Mini teatra Roberta Waltla abonma za neinstitucionalne odre ni ravno uveljavljena oblika, je pa pri institucionalnih odrih način, kako si zagotoviti občinstvo. Slednji zato večinoma igrajo abonmajske predstave, izvenabonmajske so redke. K nakupu novega abonmaja želijo pritegniti tudi študente in tretjo generacijo. Slednja je sicer nekoliko odrinjena, toda prepričani so, da gre zelo odprto občinstvo.

Imetniki novega abonmaja bodo pet predstav lahko izbrali izmed 15, vsako gledališče ponuja na izbiro tri. Cena abonmajev bo 25 evrov, vstopnici za ostali dve izbrani predstavi posameznega odra pa bodo lahko abonenti kupili s 50-odstotnim popustom. Kot je dejal Waltl, abonma razumejo predvsem kot promocijo sodobne gledališko-plesne produkcije. Ob tem upajo, da se jim bodo v prihodnje pridružila tudi druga sodobna-umetnostna scena.

Abonma bo mogoče kupiti v kateremkoli od sodelujočih gledališč, imetniki pa bodo dobili kartonček, na katerem bodo zbirali žige. Poleg petih predstav bodo za abonente pripravili zaključni dogodek s programskim presenečenjem in zabavo, na katerem se bo občinstvo lahko spoznalo z umetniki.

Španski borci so v abonmajsko ponudbo vključili plesne predstave Ottetto (8 nihajev za njegovo visokost), 10 min in '68. Gledališče Glej sodeluje s predstavami Ni obale ni, Janezov pasijon in Kako je Jaromir iskal srečo?. Stara mestna elektrarna bo ponudila predstave Beton Ltd.: Rečem, kar mi rečejo, naj rečem, Druga svoboda in Via Negativa - Tri ženske: Energija, Histerija, Smrt.

V Mini teatru so se odločili k projektu pristopiti s predstavami Divjad, Zapiranje ljubezni in Bartleby, pisar, v PTL pa s prestavami Štirinajst, Danes zadnjikrat in Tulkudream.