STA, 27. 2. 2015

Svet in strokovni svet potrdila letno poročilo Cankarjevega doma za leto 2014

V Cankarjevem domu (CD) sta včeraj potekali seji sveta in strokovnega sveta institucije, na katerih sta oba sveta potrdila poslovno in računovodsko poročilo delovanja Cankarjevega doma v letu 2014. V CD so lani organizirali okoli 2000 različnih prireditev, zabeležili 115 gostovanj in skupno našteli 467.046 obiskovalcev različnih prireditev.

Foto: Nebojša Tejić STA

S svojimi dejavnostmi so v CD lani ustvarili 8.594.514 evrov prihodka in zabeležili odhodke v višini 8.530.649 evrov. Pozitivno je bilo finančno tako poslovanje dejavnosti iz javne službe kot tudi poslovanje dejavnosti na trgu. Pri dejavnostih javne službe so zabeležili, da prihodki presegajo odhodke za 18.345 evrov, pri dejavnosti na trgu pa ta razlika znaša 45.520 evrov v pozitivno smer. "Ustvarjen je bil skupni presežek prihodkov nad odhodki 63.865 evrov," so sporočili iz CD.

Prireditve iz javnega kulturno-umetniškega programa, ki ga sofinancira ministrstvo za kulturo, si je lani v CD ogledalo 326.908 obiskovalcev, kongresi in druge prireditve pa so privabili 140.138 obiskovalcev. V CD so presodili, da so v letu 2014 zabeležili zelo dober izkoristek dvoranskih in kadrovskih zmogljivosti, saj je bilo v njihovih prostorih izvedenih 38.838 ur programa.

V sporočilu piše tudi, da je bil delež neproračunskih prihodkov, ki jih med drugim prinesejo prodaja vstopnic, pokrovitelji in darovalci ter opravljene storitev na trgu, za 64.170 evrov višji, kot so načrtovali. V CD menijo, da dobri vsebinski in finančni rezultati kažejo na uspešno in učinkovito poslovanje kolektiva.

Kar se tiče programa, so v CD med drugim zaznali zanimanje neabonentskega občinstva za obisk Zlatega abonmaja. V programu resne glasbe so spomnili na dogodke v znamenju obletnic Lebiča, Ježa in Globokarja, kot uspešno pa izpostavili operno koprodukcijo Verdijeve Aide.

Med odrskimi dogodki so bila v ospredju baletna gostovanja ali gostovanja sodobnejših plesnih oblik, ki izhajajo iz baleta, od Jazz baleta iz Montreala, Velikega gledališča iz Ženeve, Balleta Preljocaj do Baleta HNK iz Zagreba. V sklopu sodelovanj z nevladnimi organizacijami na področju odrskih umetnosti je bila v ospredju predstava kolektiva Was Ist Maribor Igra o Antikristu.

V sklopu glasb sveta, jazza in drugih glasbenih oblik so izpostavili legendo afriške glasbe Angelique Kidjo iz Benina, nastop brazilskega glasbenika Caetana Velosa, cikel koncertov Cankarjevi torki in izvedbo 55. jazz festivala Ljubljana. Pri slednjem se je občinstvo najbolj množično odzvalo na nastop ameriškega jazzista Gregoryja Porterja.

V ospredju je bil tudi 25. ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe), v sklopu katerega so na 290 projekcijah zabeležili več kot 46.000 obiskovalcev. Potenciale za razvoj pa v CD prepoznavajo v Festivalu dokumentarnega filma, ki je lani dočakal 16. izdajo.

Programsko raznovrsten in bogat je bil tudi program kulturne vzgoje, humanistike in literature. V CD so spomnili, da literaturo spodbujajo tudi kot partnerji vseh najbolj pomembnih slovenskih literarnih festivalov. Kulturno-vzgojni program je v minulem letu vpeljal številne nove programske vsebine, se temeljito lotil prenove dolgoletnih vsebin in se širil v smislu spoznavanja najrazličnejših zvrsti umetnosti.

Opazili so tudi, da se je povečal obisk predavanj in različnih ciklov humanističnega programa. Med razstavnimi projekti so spomnili na razstavo osmih slovenskih slikark mlajše generacije Od Joni Zakonjšek do Suzane Brborović in 11. slovenski bienale ilustracije.

Za kongresno-komercialni program je bilo leto 2014 težavno zaradi odpovedi več pomembnih kongresnih in drugih dogodkov. Kljub vsemu pa je bila uspešna jubilejna izvedba 30. slovenskega knjižnega sejma, ki tudi zaradi kakovostnih vsebin Cankarjevega doma vse bolj pridobiva festivalski značaj, so zapisali v CD.