STA, 10. 6. 2024

Nova zvočnica po romanu Mateta Dolenca Pes z Atlantide

Po romanu Pes z Atlantide iz leta 1993 avtorja Mateta Dolenca, Prešernovega nagrajenca, je v režiji Ane Krauthaker in v sodelovanju z glasbeno založbo ZKP RTV Slovenija nastala nova zvočna knjiga, ki jo bo mogoče od nocoj dalje poslušati na 3. programu Radia Slovenija - programu Ars v okviru oddaje Odprta knjiga. Zvočnico bere Sebastian Cavazza.
:
:

Foto: Pixabay

Avtor romana, ki popelje tako po obalah hrvaškega otoka Biševo in po Dolenčevem opusu, je na današnji predstavitvi zvočnice povedal, da ima sam občutek, da je s tem po več kot dveh desetletjih od izdaje roman sedaj priplaval iz globine časa nazaj na gladino, kar ga je tudi presenetilo in mu hkrati tudi obudilo spomine. Kot zanimivost je dodal, da ga je Sebastian Cavazza, ki bere zvočnico po njegovem romanu, že upodobil v filmu Vampir z Gorjancev, v nekem drugem filmu pa ga je upodobil njegov oče, Boris Cavazza. "Tako da smo kar v familiji," je hudomušno pripomnil.

Pes z Atlantide je sicer po besedah avtorja nastal po vzoru romana Jacka Londona Jerry z otoka in je bil sprva mišljen kot dalmatinska, jadranska različica tega dela in kot roman za mladino, a je, ko je začel pisati, "vse zašlo v drugo smer in je postal knjiga za mlade odrasle" ter se spremenila v bistvo njegovega pisanja o morju in otokih. Kot je še razkril danes, trenutno ne piše ničesar, v morje in potapljanje pa se je sam zaljubil že v predšolskih letih. Dodal je še, da bo ista knjiga tudi del dokumentarnega filma Boštjana Vrhovca, kjer bo njen bralec legendarni Ivan Lotrič.

Po besedah režiserke Ane Krauthaker je zvočnica Pes z Atlantide nastala na podlagi romana z veliko sugestivnimi in hipnotičnimi podobami iz narave in zelo razplasteno zgodbo. Po njenih besedah delo zaznamuje tudi veliko čustvenih preskokov in emocij samih. Prednost zvočnic, ki jih bere nekdo drug od nas samih, pa je po njenem ta, da morda opazimo nekatere stvari, ki jih sicer ne bi, če knjigo tiho beremo sami. Prav tako pri zvočnih knjigah pridejo v ospredje zven in zvočnost besede, ritem ter poetičnost znotraj pisanja, je dodala.

Direktorica založbe Mojca Menart je povedala, da je razpoloženjski roman, ki popelje v vodne globine in samotne kotičke Jadrana, v letni program za zvočnice predlagal literarni urednik Vlado Motnikar.

"Morje - tista prvinska snov, neskončna sila, čudež narave..., je osrednje prizorišče v delih Mateta Dolenca. Pojavlja se že v njegovi zgodnji prozi, ko je bilo sicer bolj v ospredju mladostniško iskanje in hrepenenje po svobodi, in postane središče v kratkem romanu Pes z Atlantide in v naslednjih delih. Morje kot prizorišče utelešenja svobode, in hkrati tudi priča sprememb. Podvodni svet je svet zase, svet, v katerem sicer velike ribe žrejo majhne, a vendar ne ubijajo več, kot je treba za preživetje. Toda celo v morskih globinah je nespremenljivost zgolj navidezna, že v enem človeškem življenju privid večnosti razblini. Zunanji svet vse bolj vdira v ta prostor, sprva redki turisti so vse številčnejši, onesnaženje je čutiti daleč na odprtem morju in tudi vojna seže do najbolj oddaljenih otokov. In ne nazadnje, otočani se starajo in stara se tudi potapljač... A to je že snov za naslednji roman," je o delu zapisal Motnikar.

Pisatelj in prevajalec Mate Dolenc se je rodil v Ljubljani 5. oktobra 1945. Roman Pes iz Atlantide je izšel leta 1993 pri založbi Mladika. Leta 1994 je bil nominiran za kresnikovo nagrado. Leta 1995 pa je pisatelj Dolenc za romana Rum in šah ter Pes z Atlantide prejel nagrado Prešernovega sklada.

Dolenc je za svoja dela prejel še druge nagrade. Leta 1986 je prejel Levstikovo nagrado in leta 1990 Kajuhovo nagrado. Je dvakratni prejemnik nagrade desetnica za mladinska dela, in sicer leta 2004 in leta 2015. Leta 2011 je prejel tudi nagrado večernica.

Radio Slovenija, Ana Krauthaker, Pes z Atlantide, Mate Dolenc