STA, 5. 9. 2018

The Guardian: Frljić med pet najbolj vznemirljivih evropskih režiserjev

Hrvaški gledališki režiser Oliver Frljić je eden petih najbolj vznemirljivih evropskih gledaliških režiserjev po izbiri vplivnega britanskega časnika The Guardian. Frljić je v družbi Sussane Kennedy iz Nemčije, Juliena Gosselina in Caroline Guiela Nguyen iz Francije ter Yaela Ronena iz Avstrije.

Oliver Frljić / Foto: Mare Mutić

Britanski časnik izpostavlja, da je Frljić "eden najbolj protislovnih gledaliških režiserjev" na stari celini. Dodaja, da Frljić do podrobnosti preučuje in na satiričen način prevprašuje politike držav nekdanje Jugoslavije, vojno dobičkarstvo, vzpon skrajnega desničarskega nacionalizma in krotkost demokracije.

"Šokira in povzroča prezir", še piše The Guardian na svoji spletni strani, ki je svoje trditve podkrepil z opisom nekaterih scen iz Frljićevih predstav, kot je tista, ko je ženska iz vagine izvlekla zastavo.

Dodaja, da je v vsem Frljićevem "neurejenemu anarhizmu" njegovo gledališče premišljeno. Izziva gledališko obliko in preiskuje njene meje, piše lažne življenjepise svojih igralcev, povzema in kritizira druge predstave.

Omenja, da v Vinkovcih na vzhodu Hrvaške obstaja grafit "Smrt Oliverju Frljiću". Spominja, da so bili zaradi Frljića številni protesti in grožnje z nasiljem kot tudi, da so nekateri festivali ostali brez finančnih sredstev. Politiki si močno prizadevajo, da bi Frljića odstranili s scene, piše časnik.

Ena prvih Frljićevih predstav, s katerimi je pritegnil mednarodno gledališko pozornost, je bila Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! leta 2010 v ljubljanskem Slovenskem mladinskem gledališču, za katero je dobil tudi dve Borštnikovi nagradi.