STA, 8. 7. 2022

V Križevniški cerkvi gledališka izvedba Kafkovega pisma očetu

V Križevniški cerkvi bo drevi v sklopu 70. Ljubljana festivala na sporedu predstava Pismo očetu Franza Kafke. V koprodukcijski uprizoritvi Anton Podbevšek Teatra in Cankarjevega doma Kafkovo pismo predstavijo moški glas (Gregor Čušin), ženski glas (Barbara Ribnikar) in pianist (Primož Hladnik).
:
:
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin

Kafka v pismu izvede freudovski dokazni analitični postopek o premoči očeta, ki je naddoločilo Franza v njegovem formiranju in subjektiviranju, in enako kot avtorja. Slednje dokazuje stavek: "Moje pisanje se je ukvarjalo s Teboj, v njem sem tožil samo o tem, o čemer nisem mogel tožiti na Tvojih prsih," piše v opisu predstave na spletni strani Ljubljana Festivala.

V pismu se razpre taktilni svet kafkovskih metafor, denimo o soncu, stopnicah, zemljevidu, strehi, ječi, saj je Kafka, kot je nekoč dejal njegov prijatelj Max Brod, pisal v slikah, ne v pojmih. Inscenacija torej izhaja iz refleksije osnovnega in primarnega Kafkovega razmerja z očetom, iz analitike odtenkov in uvidov v moč očetovskega nadjaza. Obenem artikulira dialoškost samega pisma, še zlasti iz njunega razmerja v odnosu do izbire poklica, judovstva, pisanja in poroke, v kateri je Kafka videl možnosti emancipacijskega sredstva.

"Gledališkost pisma je v spregi analitike in narativa, ki ga vsi trije protagonisti na sceni dvojega iščejo v odtenkih tega izjemnega avtobiografskega dela", še piše v opisu predstave.

Predstava je avtorski projekt Barbare Ribnikar, Čušina, glasbenika Saše Vollmaierja in produkcijske ekipe Anton Podbevšek Teatra. Kafkovo besedilo je prevedel Jože Udovič, za glasbo je poskrbel Duo Silence. Oblikovalca videa sta Iztok H. Šuc in Gašper Vovk, kostumografinja je Nataša Recer.

Znamenito Pismo očetu, ki ga je Kafka napisal leta 1919, se je izkazalo za eno najbolj pripravnih besedil za psihoanalitične in biografske študije o Kafki. Ohranilo se je v zapuščini in bilo prvič objavljeno šele leta 1952. Kafka v njem v subtilni literarni maniri problematizira svoj kompleksni in zapleteni odnos z očetom in do zadnjih nadrobnosti razčleni svoje ponesrečeno razmerje z njim.

Češko-avstrijski pisatelj judovskega rodu Franz Kafka (1883-1924) je eden najpomembnejših pisateljev in pripovednikov v nemški književnosti 20. stoletja. Veliko njegovih del je ostalo nedokončanih, po njegovi smrti pa jih je, navkljub njegovi izrecni želji, da bi bila uničena, objavil njegov prijatelj Max Brod, prav tako pisatelj.

APT, CD, Franz Kafka, Pismo očetu