STA, 4. 10. 2019

Gledališče Celje s premiero drame Gorana Vojnovića Rajzefiber

V Gledališču Celje bodo danes krstno uprizorili dramo Gorana Vojnovića Rajzefiber v režiji Anice Tomić in koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj. Po navedbah gledališča Rajzefiber spaja duh časa liberalnega sveta, ki teži k solidarnosti in človekoljubju, hkrati pa nas na vsakem koraku odmika od tega. V Kranju je bila premiera 14. septembra.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

Kot je zapisano v gledališkem listu, je Saša prisiljen skrbeti za svojo bolno mamo. Dodatno pomoč zanjo mu najde prijateljica Daša. Iz begunskega centra pripelje mlado begunko, ki takoj sproži val predsodkov. Čeprav je Sašu skrb za mamo odveč, mu služi kot idealen izgovor, zakaj se ne more pridružiti punci, ki je odšla v London.

En teden se raztegne v en mesec in njegov odhod v tujino se vedno bolj oddaljuje. Sanje o boljšem življenju v tujini se hitro razblinijo z njegovim spoznanjem, da bo tam za vedno tujec, da je tujina svet izločencev, svet tesnobe, osamljenosti in neprilagojenosti, kjer ne bo nikomur več pripadal.

Predstavo so ustvarili režiserka Anica Tomić, dramaturginja Jelena Solarić, scenografka Urša Vidic, kostumografka Belinda Radulović, skladatelj in avtor glasbe Nenad Kovačić, oblikovalec in avtor videoprojekcije Luka Dekleva, lektor Jože Volk, oblikovalec maske Matej Pajntar in asistentka kostumografke Bernarda Popelar Lesjak.

Igrajo Aljoša Ternovšek, Lučka Počkaj, Tanja Potočnik, Miha Rodman, Lina Akif in Tarek Rashid.

Slovenski filmski in televizijski režiser, scenarist, pisatelj in kolumnist Goran Vojnović je eno najbolj prepoznavnih imen na slovenskem literarnem področju. Napisal je tri romane - Čefurji raus!, Jugoslavija, moja dežela in Figa. Za prva dva je leta 2009 in leta 2013 prejel nagrado kresnik, za Figo pa Župančičevo nagrado 2017.

Oktobra 2018 je Jugoslavija, moja dežela prejela italijansko nagrado Latisana per il Nord Est, roman pa je v avtorjevi adaptaciji doživel tudi odrsko upodobitev. Za gledališče je Vojnović napisal še komedijo Tak si. Režiral je štiri kratke (Fužine zakon, Sezona 90/91, Moj sin, seksualni manijak, Kitajci prihajajo) in dva celovečerna filma (Piran Pirano in Čefurji raus!). Z Markom Šantićem je napisal scenarij za Šantićev kratki film Sretan put Nedime. Napisal je tudi scenarij za kratki film Luči mesta v režiji Klemna Dvornika.

PGK, Gledališče Celje, Anica Tomić, Rajzefiber