STA, 3. 10. 2023

V Gledališču Celje razstava Gledališče Möderndorfer

V Gledališču Celje bodo danes, 3. 10., odprli potujočo razstavo Gledališče Möderndorfer, ki sta jo pripravila Slovenski gledališki inštitut (Slogi) in Forum Ljubljana. Navezuje se na monografijo Gledališče Möderndorfer, ki je izšla leta 2022. Celjsko postavitev bogatijo kostumi iz celjskih predstav.
:
:

Foto: Arhiv SLOGI

Monografija Gledališče Möderndorfer je unikum v slovenskem gledališkem založništvu, tako po obsegu kot po vsebini. V njej se namreč Vinko Möderndorfer posveča 106 uprizoritvam, ki jih je režijsko zasnoval v dobrih štirih desetletjih, od svoje prve režije leta 1980 v Eksperimentalnem gledališču Glej do krstne uprizoritve opere Samorog leta 2021.

Möderndorfer je ob izidu monografije zapisal, da "po vsej verjetnosti te monografije ne bi bilo, če ne bi bilo izvrstnih gledaliških fotografov". "Že v zgodnjih osemdesetih letih, pa tudi kasneje, se mi je zdelo, da bi bilo fino videti gledališče skozi občutljivo fotografovo oko. Da je gledališka fotografija lahko samostojna umetnost," je dodal.

Kot je še zapisal, se danes kar nekaj fotografov umetnikov zelo resno ukvarja z gledališko fotografijo. Zato si je najprej želel pričujočo knjigo sestaviti zgolj s kratkimi zapisi o uprizoritvah, glavnino pa bi predstavljale fotografije. "Od gledališke predstave namreč ostanejo samo fotografije in pa vtisi, ki jih gledalci odnesejo s sabo. Vse ostalo se po zadnji predstavi spremeni v prah pozabe," so njegove besede navedli na spletni strani Slogija.

Celotna razstava, ki so jo odprli junija na Festivalu Borštnikovo srečanje, vključuje izbor 46 fotografij iz različnih obdobij režiserjevega ustvarjanja. Dopolnili so jo z uvodnim informativnim panojem in Möderndorferjevimi zapisi. Z njo se podajajo na "prizorišča zločina", se pravi, v mesta in gledališča, kjer so uprizoritve nastale, je zapisano na spletni strani gledališkega inštituta.

Pri izboru fotografij za razstavo so na prvem mestu upoštevali estetska merila oziroma njihovo umetniško dovršenost. Ob tem niso zaobšli dejstva, da je Möderndorfer ustvarjal skoraj v vseh slovenskih repertoarnih gledališčih, zato so v izbor vključili uprizoritve različnih gledaliških hiš - celjskega gledališča, Drame SNG Maribor, SNG Drama Ljubljana, Slovenskega mladinskega gledališča, Mestnega gledališča ljubljanskega, Lutkovnega gledališča Ljubljana, Prešernovega gledališča Kranj, SNG Nova Gorica, Slovenskega stalnega gledališča Trst in Gledališča Glej ter SNG Opera in balet Ljubljana.

Razstava, ki bo v Celju na ogled do 6. novembra, je zasnovana kot potujoča in se prilagaja različnim prostorom. Celjsko postavitev tako bogatijo kostumi iz celjskih predstav, ujetih na fotografijah.

Vinko Möderndorfer, SLOGI, Gledališče Celje

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16