SiGledal, 19. 4. 2023

Nagrada za knjigo Gledališče Möderndorfer

Knjiga Gledališče Möderndorfer, ki jo je oblikoval Edi Berk, izdal in založil Forum Ljubljana ter sozaložil Slovenski gledališki inštitut, je na mednarodnem tekmovanju grafičnega oblikovanja »Indigo Design Award« za leto 2023 prejela nagrado Silver Winner v kategoriji »Book«.
:
:

Foto: Darja Štravs Tisu

V knjigi se avtor Vinko Möderndorfer posveča 106 uprizoritvam, ki jih je zasnoval v dobrih štirih desetletjih režijskega ustvarjanja, od svoje prve režije leta 1980 v Eksperimentalnem gledališču Glej do krstne uprizoritve opere Samorog leta 2021. Zapisi Vinka Möderndorferja so zelo raznovrstni – od razmišljanj o značilnostih in odrskih zakonitostih posameznega žanra ali zvrsti gledališča, razčlemb posameznih dram, zabeležk o rojevanju in razvoju gledališč, do zelo osebno obarvanih krokijev o soustvarjalcih (igralcih, dramatikih, skladateljih, kostumografih in scenografih, dramaturgih, umetniških vodjih, fotografih …) ter do spominov in utrinkov z vaj in gledaliških anekdot.

Uvodni esej je napisal dr. Blaž Lukan, preveden je tudi v angleški jezik (Barbara Skubic), knjiga pa vsebuje tudi intervjuje, odlomke iz gledaliških listov, seznam vseh Möderndorferjevih gledaliških režij s pripadajočimi zasedbami ter popis njegovega ustvarjanja na drugih umetniških področjih. Besedila dopolnjuje bogato slikovno gradivo, ki obsega kar 1500 enot, prispevali pa so jih vrhunski gledališki fotografi; ob njih so objavljene še fotografije umetnikov, kostumografske in mizanscenske skice, plakati, likovna dela, ki so navdihnila katero izmed postavitev …).

Prav ta raznolikost pristopov omogoča, da monografija ni pomembna le z vidika gledališke zgodovine in torej zanimiva le za strokovno javnost … nasprotno. Tudi "navadnemu" bralcu omogoča vpogled v gledališko ustvarjalnost, saj zna avtor povsem strokovne teme ubesediti zanimivo in razumljivo, ob tem pa bralcu ponuja pogled tudi v zakulisje, v čudež (in trud) nastajanja predstave.

Monografija v dveh delih – ali "dveh dejanjih", kot jo poimenuje avtor – obsega kar 1216 strani, tako ponuja celovit vpogled v gledališko ustvarjanje Vinka Möderndorferja. 

Edi Berk je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Od leta 1980 deluje na področju grafičnega oblikovanja vidnih sporočil in vodenja celotnih projektov, kot npr. oblikovanja znakov, logotipov, celostnih grafičnih podob, knjig, katalogov, letnih poročil, različnih brošur in publikacij, vinskih etiket in druge embalaže, koledarjev, plakatov, poštnih znamk, kovancev ter bankovcev ... Je dobitnik več nagrad in preko 1200 priznanj. V letu 1993 je prejel nagrado Prešernovega sklada za oblikovanje vidnih sporočil.

Čestitamo Ediju Berku za nagrado!

Vinko Möderndorfer, SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 7. 7. 2021
"Ti, lepotica, ki ljubeče poslušaš"
Iztočnice Lena Gregorčič, SiGledal, 13. 4. 2010
Grumova nagrada, Grumovi nagradi, Grumove nagrade