STA, 21. 6. 2023

V Cerkljah se začenja prvi festival Borštnikovanje

S predstavo Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor Ne ti meni Alice se bo nekaj dni po koncu letošnjega Borštnikovega srečanja v Mariboru drevi začel še prvi festival Borštnikovanje v Cerkljah na Gorenjskem. V treh dneh se bosta med drugim zvrstili gledališki predstavi in koncert, omogočen bo tudi ogled Borštnikove rojstne hiše.
:
:

Foto: Arhiv festival Borštnikovanje

Kot je pojasnila vodja festivala Mojca Pačnik, bodo ob tem vse do petka potekali tudi vodeni ogledi po kulturni dediščini Cerkelj, obiskovalci bodo lahko izdelali svoj Borštnikov kovanec, na voljo pa bodo tudi delavnice za otroke, tridnevna likovna kolonija ter klepet ob kavi z Borštnikovimi nagrajenci.

Neodvisni gledališki festival bo letos zaživel v svoji prvi ediciji, cilj organizatorjev pa je, da bi ustvarili vsakoletni kulturni dogodek. Odločitev za samostojno organizacijo festivala je po besedah Pačnik dozorela marca, idejo pa so dobili že konec lanskega leta, ko so spoznali skrbnika Borštnikove rojstne hiše Daneta Novaka.

"Njegov entuziazem in srčnost ter neizmerna želja, da ohrani 200 let staro rojstno hišo in dediščino Ignacija Borštnika sta nas presunila, saj se že vsa leta zaveda potenciala in pomembnosti ohranjanja kulturne dediščine in se trudi po svojih najboljših močeh ohranjati spomin na velikega prednika," je povedala Pačnik.

Kuratorka festivala je Brina Jenček, ki je povedala, da so v Cerklje želeli pripeljati kakovostne predstave, ki so to dokazale tudi z uvrstitvijo v tekmovalni program najvidnejših slovenskih festivalov, kot sta Borštnikovo srečanje in Teden slovenske drame.

Po današnji predstavi mariborskega gledališkega ansambla z letošnjo dobitnico Borštnikovega prstana Natašo Matjašec Rošker na čelu bo v četrtek zvečer na sporedu še druga od 12 predstav iz tekmovalnega sporeda letošnjega festivala v Mariboru, predstava Predsednice v režiji Nine Ramšak Markovič, ki je nastala pod okriljem Zavod Melara v sodelovanju z ljubljansko Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo.

Ob tem bo danes med drugim potekala še delavnica z igralcem Markom Mandićem, v četrtek pa z režiserko Tjašo Černigoj. Festival se bo v petek zvečer zaključil s koncertom zasedbe Katalena.

Kot so še poudarili organizatorji, je festivalski program nastajal z mislijo na specifično okolje Cerkelj na Gorenjskem, zato je pomemben gradnik festivala tudi kulturni turizem, ki bo rojstni kraj Ignacija Borštnika v novi luči predstavil tako lokalni skupnosti kot obiskovalcem iz širše regije.

Slovenski gledališki igralec, režiser in pedagog Ignacij Borštnik se je rodil 1. julij 1858 v Cerkljah na Gorenjskem. Velja za utemeljitelja sodobnega slovenskega poklicnega gledališča in je tudi prvi slovenski poklicni igralec. Šolal se je na Dunaju ter ustvaril več kot 400 vlog in režij.

Borštnikovanje

Povezani dogodki