STA, 24. 9. 2010

"Veliko več kot medigra"

Nova abonmajska sezona Slovenskega stalnega gledališča (SSG) Trst bo v znamenju "zapeljivih mediger".

 

Tako so poimenovali svoj program, ki bo še vedno temeljil na drami, a bo hkrati obsegal tudi klasični in sodobni ples ter resno in popularno glasbo. Sezona 2010/11 bo tako, so prepričani v Trstu, "veliko več kot medigra".

Osnovni abonma sloni na štirih novih produkcijah SSG, ki upoštevajo sodobno dramatiko in klasike srednjeevropskega prostora, v interpretaciji štirih režiserjev vodilnega pomena.

Prva bo na sporedu slovenska praizvedba drame Zlati zmaj nemškega dramatika Ronalda Schimmelpfenninga v režiji Janusza Kice. Naslov je ime kitajske restavracije v nekem zahodno evropskem mestu, kjer se odvijajo zgodbe kuharjev, natakaric, gostov in sosedov in kjer se bodo razvijale virtozistične igralske sposobnosti šestih interpretov.

Vito Taufer
bo dal svoj pečat komediji Kate Kapuralica dubrovniškega avtorja Vlaha Stullija. Tekst iz leta 1800 predstavlja enega od vrhuncev hrvaške dramske dediščine in postavlja na oder prizore iz vsakdanjega ljudskega življenja v sredozemskem okolju in v slogu, ki po situacijah in narečnem izražanju ujame pristno čutenje preprostih ljudi v mešanici tragedije in komedije, robatosti in sentimentalnosti.

Mali oder bo prizorišče novitete po klasični dramski predlogi Cankarjeve igre. Režiser Miha Golob je avtor razmišljanja na temo političnih tragedij, satiričnih komedij, dram, farz in dramskih pesnitev Ivana Cankarja v artikulirani dramaturgiji, ki komentira in uprizarja ključne prehode iz sedmih mojstrovin slovenske literature.

Bosanskemu režiserju Dinu Mustafiću pa so zaupali poglavitno delo avstrijske literature - Vrtiljak Arthurja Schnitzlerja, uprizoritev "lahkotnosti dekadentnega ljubezenskega plesa", so po današnji predstavitvi sezone sporočili iz gledališča.

Osnovni program bosta dopolnila dva gostujoča muzikala: pop rock opera Neron Andreja Rozmana Roze in Davorja Božiča v režiji Matjaža Zupančiča in produkciji ljubljanske Drame ter noviteta Mestnega gledališča ljubljanskega in SNG Nova Gorica po Dekameronu Giovannija Boccaccia ter v režiji Borisa Kobala in z glasbo Milka Lazarja.

Novost letošnje abonmajske sheme bo možnost dopolnjevanja osnovne ponudbe z enim, dvema ali tremi izbirnimi sklopi. Tako so na primer občinstvu, ki išče spodbudne povezave med literaturo in njenimi gledališkimi preobrazbami, namenili romaneskni sklop, v katerem sta predstavi Borisa Kobala Nekropola po istoimenskem romanu tržaškega pisatelja Borisa Pahorja ter Zločin in kazen, produkcija Slovenskega mladinskega gledališča po romanu Fjodora Dostojevskega in v režiji Diega de Bree.

Izbirne programe glasbeno dopolnjujeta koncerta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in zasedbe Laibach, med drugim pa si bo mogoče ogledati tudi baletni večer SNG Opera in balet Ljubljana s koreografijami Juanja Arguesa, Ireka Mukhamedova in Georgea Balanchina.

SSG Trst