STA, 14. 2. 2020

V Cankarjevem domu začetek mednarodnega festivala flamenka Bi flamenko

V Cankarjevem domu se danes začenja 2. mednarodni festival flamenka Bi flamenko. Uvedla ga bo premiera predstave Eno avtorice in koreografinje Urške Centa ob 19. uri, uradno pa ga bo ob 20. uri odprl koncert kitarista Rafaela Riquenija, enega najpomembnejših kitaristov v zgodovini flamenka iz generacije Paca de Lucie.
:
:
Foto: Borut Bučinel
Foto: Borut Bučinel
Foto: Borut Bučinel
Foto: Borut Bučinel
Foto: Borut Bučinel
Foto: Borut Bučinel
Foto: Borut Bučinel
Foto: Borut Bučinel

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal vodja programa jazza in glasb sveta CD Bogdan Benigar, bo tudi letošnji festival predstavil od najbolj prodornih in zanimivih sodobnih umetnikov flamenka, tako iz Španije kot od drugod, do klasičnih umetnikov.

Eno je po besedah Urške Centa predstava sodobnega flamenka, pri snovanju katere se je povezala z glasbenikoma Robertom Jukičem in Tomažem Gajštom, ki sta prispevala avtorsko glasbo. V CD pa so Eno opisali kot "predstavo o ženski in njenem iskanju svobode in soobstoja".

Riqueni, ki se je pred nekaj leti po daljši odsotnosti vrnil na odre, bo v Linhartovi dvorani nastopil v kitarskem triu, v katerem sta še Salvador Gutierrez in Manuel de la Luna, nastop bo obogatila plesalka Maria Moreno. Po Benigarjevih besedah bo koncert med vsemi festivalskimi dogodki najbolj povezan s tradicijo flamenka, vsi drugi bodo bolj zazrti v prihodnost.

Večer bo sklenil nastop DJ dvojca Los Voluble v Klubu CD. Dvojec bo predstavil projekt, ki flamenko in elektroniko spaja z družbeno kritiko in političnim videom. K flamenku in njegovim nasprotjem Pedro in Benito Jimenez pristopata neposredno in v povezavi z drugimi zvrstmi, kot so gqom, footwork, eksperimentalni dub, grime ali reggaeton.

Sobota bo prinesla premiero predstave Anje Mejač z naslovom Prostor med nama je najin odnos. Predstava raziskuje stik tradicionalne simbolike bikoborb z razmišljanji o sprejemanju in predaji človeški naravi, ki v organski svet odnosov riše anorganske meje. Temelji na plesu flamenka, ki ga prepleta s sodobnimi uprizoritvenimi in gibalnimi pristopi.

Vzhajajoča zvezda sodobnega plesa flamenko Vanesa Aibar bo na festivalu nastopila s predstavo Kača, sobota pa bo ponudila še predstavo !Klick-Pluck-Planta-Tacon-Click-Tap-Clack!. V predstavi nastopa šest tolkalcev in plesalec - tolkalna skupina Slagwerk Den Haag in plesalec Eduardo Guerrero.

Nedeljski program se bo selil v Klub CD, kjer bo dvojni koncert zasedbe Nairuz in David Carmona Tria. V ponedeljek bodo prikazali dokumentarni film Impulz, ki razkrije proces nastajanja predstave Padec iz raja zvezde flamenka Rocio Molina, festival pa bo v torek sklenil najnovejši projekt Patricie Guerrero z naslovom Distopija.

Festival bo ponudil še delavnico flamenka pod vodstvom Alejandra Granadosa ter brezplačni javni delavnici flamenka, ki so ju poimenovali Začuti ritem.

ENO - ONE, CD, Flota, Bi flamenko