STA, 13. 12. 2016

V Španskih borcih dve predstavi nemške skupine Public in Private

V Centru kulture Španski borci bosta nocoj na sporedu predstavi nemške skupine Public in Private z naslovoma Preživeti in Domneva. Preživeti je najnovejše delo koreografinje Jasne L. Vinovrski, predstava Domneva, pod koreografijo in idejno zasnovo katere se podpisuje Clement Layes, pa raziskuje možnosti dejanj, ki vznikajo od znotraj.

Domneva / Foto: Arhiv Center kulture Španski borci

Predstavi Preživeti in Domneva sta uspešnici, s katerima se je skupina Public in Private, ki jo vodita Jasna L. Vinovrski in Clement Layes, predstavila v minulih sezonah mednarodne plesne mreže Aerowaves. Današnji večer je plod sodelovanja ljubljanskega Goethe Instituta ter Zavoda EN-KNAP in sodi v sklop programov Populism/Nationalism ter Plesna Vesna.

Jasna L. Vinovrski je v koreografiji Preživeti osvetlila težave migracije na sploh, predvsem na nivoju reda in kontrole. Predstava raziskuje, kako pravosodni aparat, ki dandanes igra ključno vlogo pri izvajanju kontrole migracijskih procesov, vpliva na razumevanje in javni diskurz o migracijah.

Skozi ustvarjalni proces predstave je iPad, kot osebni tehnološki pripomoček, dobil vlogo tistega, ki kontrolira telo nastopajočega. Postopoma telo stopi v stanje stresa, ki vztraja in se povečuje skozi celotno predstavo. Nepopustljivo poustvarjanje krhke in negotove situacije nastopajočega želi ustvariti občutek nenehne nevarnosti, so vsebino predstave povzeli v Španskih borcih.

Clement Layes pa v predstavi Domneva raziskuje možnosti dejanj, ki niso opredeljena z zunanjimi vplivi, temveč jih vzpodbudijo notranji vzgibi. V njej se pojavlja vprašanje, kaj moramo storiti oziroma ne-storiti, da bi se pred nami odprlo polje neslutenih možnosti?

"Začelo se je v letu 2002 in se še ni končalo. Na začetku je bil kvartet, potem trio, ki se je spremenil v duet, ponovno postal trio in je sedaj solo. Na poti smo izgubili nekatere ljudi, ostal sem samo še jaz in vztrajam. V povprečju smo izgubili manj kot eno osebo na leto, tako da se mi zdi, da imam pred seboj vsaj še leto dni. Potem bom premislil ali tudi jaz odstopim," je ob predstavi zapisal Layes.

Predstava Domneva je od premiere na festivalu Tanztage Berlin leta 2010 potovala po festivalih in odrih po vsej Evropi.