STA, 14. 11. 2019

Uspešnica ljubljanske Drame Jez se po 200 ponovitvah poslavlja

Uspešnica SNG Drama Ljubljana Jez irskega dramatika Conorja McPhersona v režiji Mileta Koruna, ki je premiero doživela pred 18 leti v Mali drami, bo v petek praznovala 200. ponovitev. Predstavo, v kateri igrajo Saša Pavček, Ivo Ban, Branko Šturbej, Igor Samobor in Aleš Valič, bodo slovesno še zadnjič uprizorili v Kozlerjevi dvorani Pivovarne Union.
Na fotografiji: Branko Šturbej, Ivo Ban
Na fotografiji: Ivo Ban, Saša Pavček in Aleš Valič
Na fotografiji: Ivo Ban, Igor Samobor
Na fotografiji: Saša Pavček, Branko Šturbej

V tem mesecu so bile v Kozlerjevi dvorani na sporedu še zadnje razprodane ponovitve predstave Jez. Ta gledalce popelje v podeželski pub "nekje bogu za hrbtom", kjer štirje domačini in pred kratkim priseljena novinka ob večerni pijači neobvezno klepetajo. Kot je v navadi ob takšnih priložnostih, se iz šaljivega dialoga začnejo luščiti zgodbice o duhovih in najrazličnejših nadnaravnih pojavih, ki so jih skusili vaščani, ki pa postajajo vse bolj srhljive, so o vsebini predstave zapisali v ljubljanski Drami.

Premiera Jeza je bila 23. novembra 2001 v Mali drami. Predstavo, ki so jo pozitivno ocenjevali tako kritiki kot strokovna gledališka javnost in občinstvo, je v skoraj dveh desetletjih obiskalo več 10.000 gledalcev. Gostovala je po vsej Sloveniji in v zamejstvu.

Igor Samobor in Ivo Ban sta za vlogi Jacka in Jima na Festivalu Borštnikovo srečanje leta 2002 prejela Borštnikovo nagrado za igro.

SNG Drama Ljubljana, Jez

Povezani dogodki

Jasmina Založnik, SiGledal, 23. 11. 2012
Dramatika je bila vselej pisana zato, da bi bila uprizorjena