Uspešnica ljubljanske Drame Jez se po 200 ponovitvah poslavlja

Avtor: STA

Uspešnica SNG Drama Ljubljana Jez irskega dramatika Conorja McPhersona v režiji Mileta Koruna, ki je premiero doživela pred 18 leti v Mali drami, bo v petek praznovala 200. ponovitev. Predstavo, v kateri igrajo Saša Pavček, Ivo Ban, Branko Šturbej, Igor Samobor in Aleš Valič, bodo slovesno še zadnjič uprizorili v Kozlerjevi dvorani Pivovarne Union.


Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

V tem mesecu so bile v Kozlerjevi dvorani na sporedu še zadnje razprodane ponovitve predstave Jez. Ta gledalce popelje v podeželski pub "nekje bogu za hrbtom", kjer štirje domačini in pred kratkim priseljena novinka ob večerni pijači neobvezno klepetajo. Kot je v navadi ob takšnih priložnostih, se iz šaljivega dialoga začnejo luščiti zgodbice o duhovih in najrazličnejših nadnaravnih pojavih, ki so jih skusili vaščani, ki pa postajajo vse bolj srhljive, so o vsebini predstave zapisali v ljubljanski Drami.

Premiera Jeza je bila 23. novembra 2001 v Mali drami. Predstavo, ki so jo pozitivno ocenjevali tako kritiki kot strokovna gledališka javnost in občinstvo, je v skoraj dveh desetletjih obiskalo več 10.000 gledalcev. Gostovala je po vsej Sloveniji in v zamejstvu.

Igor Samobor in Ivo Ban sta za vlogi Jacka in Jima na Festivalu Borštnikovo srečanje leta 2002 prejela Borštnikovo nagrado za igro.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/uspesnica-ljubljanske-drame-jez-se-po-200-ponovitvah-poslavlja