STA, 21. 9. 2022

V mariborski Drami uprizoritev Elektri pristoji črnina, drama o prekletstvu zgodovine in družine

Drama SNG Maribor, ki šteje jubilejno, 100. sezono, bo v petek premierno uprizorila dramo Eugena O'Neilla Elektri pristoji črnina v režiji Maše Pelko. Drama o prekletstvu zgodovine in družine Eugena O'Neilla se po besedah režiserke ukvarja z izjemno bolečino izgube družine, ne samo konkretne, ampak tudi iluzije tega, kar naj bi družina bila.
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani

Eden najvidnejših ameriških dramatikov Eugene O'Neill je v drami Elektri pristoji črnina iz leta 1931 ustvaril moderno psihološko dramo, ki je osnovana na antični grški tragediji o Elektri ter spisana kot moderna različica Ajshilove - edine ohranjene grške trilogije. Kot antična verzija se tudi O'Neillova Elektra ukvarja z arhetipskimi vzorci družinskih odnosov, ki končajo v posesivnosti, maščevanju, ljubosumju in incestu.

Besedilo ima zelo močno aluzijo na antični mit, hkrati pa govori kot Oresteja o nekem arhetipu odnosov znotraj družine in tega sveta, kako se ta svet sam vase zažira, kako se razbija in kakšne so posledice," je na današnji novinarski konferenci povedala režiserka Maša Pelko, ki je besedilo priredila s kolegom s Hrvaške Dinom Pešutom.

O'Neillovo besedilo sta močno skrajšala in uvedla nov dramski lik z imenom Črnina, ki se je razvil iz vrtnarja Setha Beckwitha. Ta v originalu nastopa v funkciji zbora in zunanjega opazovalca.
"V originalu beremo o očetu in sinu, ki se kot vojaka vrneta iz vojne v svoj razkošen dom, ob trenutnih dogodkih pa smo našo zgodbo zastavili drugače: tu gledamo očeta, ki je veliki vojni dobičkar in je na tem tudi zgradil svoje ultimativno bogastvo, torej se ne vrača iz boja, ampak iz okolja, kjer je vojno uporabil v svoj prid, in posledice so tako zanj kot za sina in za tiste, h katerim se vrača, drugačne. Te izhodiščne situacije pa je igralsko delo, njihov potop v lastne vloge, odnose drug do drugega in sveta okrog sebe nepredstavljivo nadgradilo," je še povedala Maša Pelko, ki tokrat prvič režira v Drami SNG Maribor.

Predstava je po njenih besedah sicer temna in težka, a "na koncu dneva je to zgodba o ljubezni". "Romantični, poželjivi, toksični, starševski, otroški in ljubezni do življenja. Kljub temu da so prav vse prepredene z nasiljem in slutnjo minljivosti," je dodala.
Pešut jo je označil za izjemno kolektivno predstavo. "Liki v O'Neillovi Elektri si drug drugega ogledujejo kot v ogledalu, prepoznavajo se v podobnostih, ki jih hkrati odbijajo in jih zanikajo, ker jih ne prenesejo. Njihove fizične podobnosti nemalokrat ugledajo ostali, ki jih opisujejo, kot da nosijo maske, kot duhove, katerih obrazov se ne da razbrati in razlikovati. Ogledala med protagonisti tako postanejo mračni prostori projekcije, nujne osnove za vsak toksičen odnos," je zapisal v gledališkem listu.

"Zelo redko se človek sooči s tako brutalnim tekstom. Delo, ki sta ga naredila Maša in Dino, me je kot igralko soočilo s popolnoma novim branjem, točnim, ostrim, brutalnim in v uprizoritvenem postopku se je pojavilo vprašanje, kako to sploh uprizarjati. Igrati besede, ne pa jih podoživljati. Gre za nek nov postopek uprizarjanja, upodabljanja, ki ni identifikacija, ampak je soočenje s sporočilnostjo," je povedala igralka Nataša Matjašec Roškar, ki ima vlogo generalove žene Christine Mannon.

Njen mož na odru je Vladimir Vlaškalič, njuno hčer in sina igrata Lea Mihevc in Blaž Dolenc. Igrajo še Petja Labovič, Žan Koprivnik, Tina Resman in Minca Lorenci v vlogi Črnine, ki po besedah režiserke "nekako preigrava pozicijo tega, kar so bili v Oresteji bogovi, pri O'Neillu usoda, pri nas pa človek, ki lahko prehaja tanko mejo med življenjem in smrtjo".

Elektri pristoji črnina, ki se v novem prevodu Irene Duše Draž vrača na slovenski gledališki oder po več kot pol stoletja, bo premierno uprizorjena v Dvorani Frana Žižka, kot se po novem imenuje Stara dvorana Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor.