STA, 13. 3. 2016

Umrl producent in direktor festivala Ex Ponto Domitrović Kos

Umrl je Damir Domitrović Kos, ki je slovensko kulturno prizorišče pomembno zaznamoval kot soustanovitelj in direktor festivala Ex Ponto ter s povezovanjem gledališč v okviru mreže NETA (Nova Evropska Teatrska Akcija), poroča spletni portal www.rtvslo.si.

Damir Domitrović Kos / Foto: Daniel Novaković, STA

Damir Domitrović Kos se je rodil 3. oktobra 1963 na Reki, leta 1990 diplomiral iz sociologije na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, od tedaj pa je deloval kot svobodni ustvarjalec. Med drugim je bil predsednik Kulturnega društva B-51, soustanovitelj in direktor festivala Ex Ponto ter generalni sekretar mreže NETA (Nova Evropska Teatrska Akcija).

Izhajal je iz skupine študentov, ki je konec osemdesetih zaklonišče ob študentskem domu na Gerbičevi ulici 51 spremenila v kultni Klub B-51, znameniti bunker, prostor študentske alternativne subkulture, kjer je svojo ustvarjalno pot začela vrsta danes uveljavljenih slovenskih umetnikov in kulturnikov z različnih področij.

V času osamosvojitve so ustanovili Kulturno društvo B-51, ki je organiziralo in produciralo različne kulturne prireditve, od predstav, koncertov, razstav, predstavitev knjig, pogovorov ipd. Izrazita odprtost jih je vodila v povezovanje in sodelovanje z domačimi in tujimi javnimi zavodi ter nevladnimi organizacijami ter tudi promocijo domače gledališke ustvarjalnosti v tujini. Sprva so se osredotočili predvsem na sodelovanje na območju nekdanje Jugoslavije.

Na pobudo Domitrović Kosa je leta 1993 nastal projekt Ex Ponto, zamišljen kot humanitarno in socialno gibanje za pomoč prebeglim umetnikom, predvsem iz Bosne in Hercegovine, pri njihovi predstavitvi in uveljavitvi v Sloveniji. Postopoma se je projekt razvil v mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti in razširil sodelovanja na druge dele Evrope ter postal prepoznaven po svoji družbeni in politični aktualnosti.

Kulturno društvo B-51 je na tromeji med Slovenijo, Italijo in Avstrijo v Trdnjavi Kluže nekaj let organiziralo Festival Kluže, mednarodno dejavnost pa je utrdilo z mrežo NETA (Nova Evropska Teatrska Akcija), katere soustanovitelj je bil. Ta se je v zadnjem desetletju razvila v eno najpomembnejših mrež na območju vzhodne in srednje Evrope. Domitrović je v Ljubljani ustanovil sedež NETE in vodil generalni sekretariat mreže, ki ima danes 67 članov - gledališč in festivalov - iz 20 evropskih držav.

V okviru mreže je spodbujal mednarodne koprodukcije, snoval festivalske programe NETA in festival NETA v različnih državah, oblikoval mednarodni gledališki ansambel, raziskovalni inštitut, NETA art televizijo in spodbujal promocijo mreže in ustvarjalnosti njenih članov v evropskih državah, še navaja spletni portal.

Kulturno društvo B-51, 15. 3. 2016
Damir Domitrović (1963–2016)
Kulturno društvo B-51, 21. 3. 2016
Nekrolog: Damir Domitrović (1963-2016)