STA, 6. 3. 2017

Berlinski festival Theatertreffen bo odprlo gledališče iz Basla

Gledališki festival Theatertreffen, ki v Berlinu vsako leto predstavi vrhunce nemško govorečega institucionalnega gledališča, bo letos odprlo gledališče iz Basla. Za začetek festivala 6. maja bo uprizorilo Tri sestre Antona Čehova v režiji Simona Stonea. Festival, 54. po vrsti, bo trajal do 21. maja.
:
:

Berliner Festspiele / Foto: Srittau, via Wikimedia Commons

Po oceni Berliner Festspiele, ki festival organizira, je Stone, od leta 2015 hišni režiser v Baslu, klasiko Čehova aktualiziral za današnji čas: "Ohranil je dramsko strukturo in značaj izvirnika, vendar pa je dogajanje postavil v sedanjost in na novo napisal dialoge." Na festival, ki prikazuje produkcijo odrov v Nemčiji, Avstriji in Švici, so ga povabili drugič, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Theatertreffen bo do 21. maja prikazal najboljše nemške predstave in mednarodne koprodukcije. Žirija si je ogledala 377 uprizoritev v 63 nemško govorečih mestih, za končnih deset predstav pa se je odločala med 38 produkcijami.

Šest predstav na festivalu bo iz Nemčije, dve sta iz Švice in dve mednarodni koprodukciji. Z njimi se bodo predstavili režiserji, kot so Johan Simons, Herbert Fritsch, Ersan Mondtag in Milo Rau.

V mednarodnem fokusu Stückemarket, ki je namenjen izmenjavi med dramatiki, gledališčniki, vodji festivalov in kritiki, pa se festival posveča novim talentom evropskega gledališča.

Lani sta na tem festivalu kot prva slovenska umetnika sodelovala Bara Kolenc in Atej Tutta s predstavo Metamorfoze 3°: Retorika. Poleg tega sta bila nagrajena za idejo novega projekta Metamorfoze 4: Blackholes, ki jo bosta lahko uresničila letos v produkciji gledališča v Dortmundu.

Povezava: Festival Theatertreffen

Berlin, Theatertreffen