STA, 7. 12. 2021

Dramina knjižnica bogatejša za Jurčičevi noveli

Programska platforma Dramina knjižnica bo v sezoni 2021/22 ponudila akustične posnetke izbrane slovenske kratke proze 19. stoletja. Kot prvega predstavljajo Josipa Jurčiča. Danes so v Dramini knjižnici premierno objavili zvočno kompozicijo, ki združuje predgovor Josipa Stritarja ter Jurčičevi noveli Pipa tobaka in Telečja pečenka.
:
:
Foto: SNG Drama Ljubljana
Foto: SNG Drama Ljubljana
Foto: SNG Drama Ljubljana

Začetnika slovenske prozne ustvarjalnosti, pisatelja in publicista Jurčiča kot prvega v aktualni sezoni ne predstavljajo samo zaradi tega, ker je letošnje leto razglašeno za Jurčičevo leto, ampak tudi zaradi redkega fenomena Jurčičeve pisateljske osebnosti, so zapisali v ljubljanski Drami.

Dramina knjižnica se je razvila iz platforme, ki so jo v lanski sezoni ustvarili med najhujšim obdobjem pandemije covida-19 ter namenili posnetke vsem tistim, ki so bili zaradi ranljivosti dodatno izolirani in osamljeni v času ustavitve javnega življenja. Poimenovali so jo Dramina knjižnica za ranljive skupine, zaradi priljubljenosti je prerasla v akustično knjižnico SNG Drama Ljubljana, namenjeno najširši javnosti.

"Zato smo se odločili, da ne bomo iskali pozabljenih ali neznanih Jurčičevih del. Nasprotno, izbrali smo sloviti in priljubljeni Jurčičevi povesti: Pipo tobaka (1870) in Telečjo pečenko (1872). Želeli smo predstaviti največje dosežke Jurčičevega opusa. In želeli smo s pomočjo vrhunskih interpretov oživiti Jurčičev jezik. Obe povesti sta znani, vendar redko doživeti skozi glasno branje," je zapisala vodja in urednica Dramine knjižnice Tatjana Stanič.

"Dramski igralci Maša Derganc, Maja Sever in Janez Škof so se prepustili očarljivemu ritmu zapletenih večstavčnih period, diskretnemu šarmu blage pripovedovalske ironije in pretresljivi prepričljivosti jedrnato, a natančno izrisanih usod v svetu Jurčičevega jezika. Poleg zgodbe skozi interpretacije treh mojstrov govorjene besede spoznamo tudi bogastvo izraznosti in umetelnost pripovednega sloga iz časa začetkov in izpod peresa Josipa Jurčiča," je proces nastajanja prvega posnetka v sezoni 2021/22 za Dramino knjižnico opisala Tatjana Stanič, ki je poskrbela tudi za izbor besedil in oblikovanje govorne podobe.

Snemalec Pipe tobaka je bil Sebastian Chandler Črnigoj, snemalec Telečje pečenke Jurij Alič, montažer Srečko Bajda, organizacijo projekta je vodila gledališka pedagoginja Drame Špela Šinigoj.

Naslednji posnetek Dramine knjižnice bo konec februarja prihodnje leto predstavil tri zgodbe iz zbirke novel Med gorami Ivana Tavčarja, so še sporočili iz SNG Drama Ljubljana.

SNG Drama Ljubljana, Josip Jurčič, Dramina knjižnica