STA, 22. 9. 2023

Trpko komična uprizoritev Pijani odpira sezono v mariborski Drami

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo danes premierno uprizorila trpko komično dramo Pijani sodobnega ruskega dramatika Ivana Viripajeva. Uprizoritev, ki skozi 14 oseb postavlja vprašanja o ljubezni, Bogu in lažeh, je zrežiral mlad madžarski režiser in igralec Attila Vidnyanszky ml., sporočajo iz gledališča.
:
:
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani

Ivan Viripajev je igro Pijani napisal po naročilu Düsseldorfer Schauspielhaus, kjer so jo leta 2014 tudi krstno uprizorili. O komediji, ki jo je v litvanskem narodnem gledališču v Vilni tudi sam režiral, je v enem od intervjujev povedal, da so v drami vsi, od začetka do konca, pijani, da to mora biti igra o Bogu in da dramske osebe govorijo o stvareh, ki jih morda same ne razumejo prav dobro, zelo dobro pa jih razumejo gledalci.

Viripajevov kreativni svet po navedbah SNG Maribor nastaja nekje med svetovoma Quentina Tarantina in Andreja Tarkovskega, kjer trčijo črni humor, okrutnost, duhovnost, misticizem in metafizična liričnost.

"Kot predstavnik nove, družbeno kritične generacije Viripajev svoje dramske like v Pijanih kot 'boter kozmične mafije' pripravi do tega, da v stanju alkoholne omame posežejo po transcendenci - ali vsaj nekam v smeri proti uvidu nekega življenjskega bistva in smisla," so ob premieri uprizoritve, s katero odpirajo sezono v Drami, zapisali v gledališču.

Režiser Attila Vidnyanszky ml., ki se tokrat prvič predstavlja v slovenskem gledališkem prostoru, je o mariborski izkušnji med študijem povedal, da so Viripajevovi Pijani zelo poseben material. "Zdi se mi pomembno, da lahko skozi proces ustvarjanja uprizoritve govorimo o doživljanju in občutenju današnjega sveta. Gre za nenavaden in nič kaj enostaven proces. V časih, ko čutimo, da se vse okoli nas podira, je privilegij delati v gledališču," je dejal.

V predstavi igrajo Julija Klavžar, Vladimir Vlaškalić, Eva Kraš, Ana Urbanc, Matija Stipanič, Kristijan Ostanek, Ksenija Mišič, Matevž Biber, Minca Lorenci, Matija Stipanič, Blaž Dolenc, Žan Koprivnik, Petja Labović in Liza Marijina.

Dramaturg je Miklos H. Vecsei, scenograf Csaba Csiki, kostumografinja Zsuzsanna Kiss. Izbor glasbe in zvočnih efektov je delo Atille Nagyja, koreograf je Istvan Berecz, lektorica Mojca Marič in oblikovalec svetlobe Tomaž Bezjak.

Attila Vidnyánszky ml., Pijani, Ivan Viripajev, SNG Maribor

Povezani dogodki

Ana Geršak, 22. 9. 2023
Vsak po svoje svoje pije